недеља, 05. фебруара 2023. | 11:30
Најновије вести

У Грачаници парастос страдалима у НАТО бомбардовању и током егзодуса

Годишњица почетка НАТО погрома обележена је у Грачаници парастосом и полагањем венаца поред крста подигнутом страдалим Србима у НАТО бомбардовању и током егзодуса након 1999. године.

 

 

На обележевању је речено да Срби на КиМ у ни мало лаким условима двадесет и другу годину истином и сећањем стамено стоје на месту великих страдања сећајући се и одајући помен и поштовање за све своје невино страдале жртве бомбардовања.

“И ако је земља обновљена дух страдања осећа се и данас умногим црквама и манастрима, у многим домовима, пругама и мостовима, у напуштеним домовима, празним косовско-метохијским градовима.

Под бомбама и барутом српски народ напустао је своје градове не знајући где ни шта их чека верујући у скори повратак. Та нас нада још није напустила иако су у данима који су долазили гинули наши пријатељи, страдала деца, гореле православне светиње, нестајали многи без трага и пута. Веровали смо да свему мора доћи крај”, рекао је Дејан Поповић на обележавању.

Истакао је да су Срби на Косову и Метохији највише страдали када је међународна заједница прогласила мир.

“Бесмисао рата однео нам је много тога вредног а највредније од свега животе наших рођака, комшија и пријатеља. Инатећи се сили и пркосећи насиљу опстали смо и уклесали заувек веру у опстанак и останак.

На жалост, не можемо да вратимо погинуле, али сећањем можемо да сачувамо успомену, истином да наставимо нашу борбу за останком и опстанком. То дугујемо и жртвама и генерацијама које долазе”, додао је Поповић.

Указао је да жртве подсећају на обавезу достојанствене и цивилизацијске борбе за своје циљеве, на одговорну политику, и не стварање непријатеља, те омогућавање бољег живота свих грађана.

“Међународној заједници поручујемо да нисмо заборавили, да памтимо и да ћемо вас увек подсећати да имате и политичку и моралну обавезу да нам вратите потпуну слободу, да нам не оспоравате право да кажемо да смо Срби. Драги суграђани, са овог места у Грачаници као и пре 22 године чује се српска реч која чека на правду и слободу која мора доћи”, поручио је Поповић.

Подели на: