уторак, 30. маја 2023. | 00:42
Најновије вести

У извештају о КиМ детаљи о пројектима и дијалогу

У Скупштину Србије стигао је извештај о Косову и Метохији, који ће у понедељак, 27. маја, посланицима представити председник Србије Александар Вучић. Марко Ђурић рекао је за РТС да извештај, између осталог, садржи детаље о пројектима на КиМ, процесу дијалога са Приштином.

 

Извештај је у парламент проследила Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Преговори чим се створе услови

Србија је одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на КИМ, наводи се у извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године који је стигао у Скупштину.

“Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће”, пише у извештају, преноси Тањуг.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да извештај о Косову и Метохији, између осталог, садржи детаље о 149 пројеката подршке Србима на КиМ, као и процесу дијалога са Приштином.

“То је обиман извештај и садржи детаље о 149 пројеката изградње, обнове и подршке Србима у српским срединама широм Косова и Метохије. Говориће се и о процесу дијалога са Приштином и о томе како је Приштина и на који начин опструирала разговоре са Београдом и колико је за Србију важно да се са овим проблемом ухвати укоштац на један одговоран и озбиљан начин”, наводи директор Канцеларије за КиМ.

Додаје да је српски парламент право место за разговоре о Косову и Метохији и да ће председник Вучић на сутрашњем састанку изнети детаљну слику стања у јужној српској покрајини.

“Ово је први састанак са представницима Срба са Косова и Метохије након победе Српске листе. Сада нема спавања већ треба да се ради у интересу грађана у све четири општине на северу. Озбиљно ће се разговарати, а председник Вучић ће изнети детаљну слику стања на КиМ”, истакао је Ђурић.

Додаје да ће на састанку бити речи и о евентуалним контрамерама Приштини.

“Све потезе које будемо вукли – председник и Влада донеће слушајући глас Срба са КиМ, тражећи угао који је најбољи за нас. Та одлука, каква год да буде, биће рационална и биће пре свега направљена на тај начин да за нашу позицију буде најбоља, а да сепаратистима у Приштини нанесе што је могуће више штете”, наводи Ђурић.

Осврћући се на седницу редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, којем је присуствовао и председник Александар Вучића, Ђурић је рекао да није био на том састанку, али је подсетио да је патријарх Иринеј након сусрета изнео став убедљиве већине чланова Сабора, у којем је “снажно подржао политику председника Вучића”.

Додаје да ће Вучић детаљно упознати народне посланике и ширу јавност са садржином разговора са недавно одржаног црквеног сабора.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да очекује да ће дебата бити садржајна и да ће трајати дуго, а да ће после Вучићевог излагања сви шефови посланичких група и посланици имати прилику да коментаришу извештај и да изнесу своје ставове.

Шта пише у извештају

На почетку извештаја се констатује да је Влада Србије 2013. године затражила и од Народне скупштине добила одобрење за отпочињање политичког дијалога са привременим институцијама у Приштини, преноси Тањуг.

Одобрење за вођење политичког дијалога усвојено је у документу под називом “Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на КиМ који је у јануару 2013. године одредио ‘црвене линије’ Србије и који је током дијалога представљао правни основ и оквир деловања извршне власти у процесу.

Истиче се да су Срби на КиМ Првим споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти, а критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција локалне самоуправе, наглашава се у извештају, произвољне су.

“Срби су добили право на формирање ЗСО као додатног механизма институционалне заштите њихових права у Покрајини”, стоји у извештају.

“Београд направио стратешко изненађење”

У документу је извучено неколико главних закључака у вези са политиком Србије, а први је да је Београд, одабиром мировног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима, направио “својеврсно стратешко изненађење”.

Срби доминирају на северу КиМ

Упркос критикама везаних за наводну предају српских институција на северу КиМ, на том простору, како се наводи, Срби тренутно доминирају свим политичким, полицијским и правосудним институцијама.

Било је укупно 188 састанака, од којих 24 на високом политичком нивоу, те 45 споразума који су донели добити за српску страну на КиМ.

Тај закључак, како се наводи, потврђује чињеница да су привремене институције у Приштини од 2013. покушавале да избегну испуњење својих обавеза из дијалога, да напусте овај процес и/или да приморају Србију да учини то исто.

Оцењује се да тај податак јасно сведочи да преговарачки процес и примена договора у основи нису у интересу Приштине и да управо зато она настоји да их у потпуности уруши.

Наводи се да је политички дијалог у сваком смислу радио за интересе српске стране, која је у периоду преговора успела да сачува мир на простору Покрајине и шире, те да у том периоду није било озбиљнијих безбедносних криза.

Такође се констатује да је одвијање дијалога било корисно за све стране и да се једино тим путем могу осигурати трајни мир и стабилност као врхунске вредности.

Још један закључак се односи на то да је ангажовање Србије у политичком дијалогу очигледно успело да делимично амортизује бескомпромисан став подржавалаца тзв. независности Косова.

“Имајућу у виду да они све чешће званично захтевају да се преговорима изнађе свеобухватно трајно решење за КиМ, јасно је да више не сматрају да је то завршена ствар”, истиче се у извештају.

Међу закључцима је и тај да је Србија у основи успела да у потпуности заштити своје интересе у Покрајини и у контексту европских интеграција без давања суштинских уступака.

Међу користима за српску страну наводи се Споразум о мосту, чиме је међународно призната и уважена забринутост Срба у Косовској Митровици за безбедност.

Такође, међународни фактор је прихватањем споразума из дијалога признао да у оквиру правног система привремених институција у Приштини постоји потреба за додатном заштитом политичких, верских и других права Срба на КиМ, у обиму који је знатно шири од оквира које формално пружају закони који су тренутно на снази у Приштини.

Кроз постизање споразума о слободи кретања и бројним другим споразумима, обезбеђена је заштита принципа статусне неутралности када је у питању представљање Приштине у регионалним организацијама, као и коришћење бројних службених личних и путних докумената, каже се у извештају.

Истиче се и да је сетом споразума о правосуђу обезбеђена пуна правна сигурност Срба, затим да је, између осталог, дошло до ширења робне размене, услед чега је Београд до увођења незаконитих такси остварио корист од више милијарди евра.

Као једна од добити, наводи се и да је извршена заштита приватне имовине Срба и Српске православне цркве.

Подели на: