среда, 30. новембра 2022. | 17:45
Најновије вести

У Косовској Митровици откривен споменик Браћи Милић 

Браћа близанци Срђан и Бобан Милић, официри Војске Југославије, погинули су у априлу 1999. године на Косову и Метохији током НАТО агресије, а њихов трећи брат Горан преминуо је од туге за њима 

 

Споменик трагично страдалој браћи Милић, Срђану, Бобану и Горану, данас је у присуству њихове мајке Надеоткривен на истоименом Тргу у Косовској МитровициПоред неколико стотина грађана, који су се окупили да одају пошту овим херојима, откривању споменика у виду Косовског божура, присуствовали су председници српских општина, представници Српске листе и представници Канцеларије за Косово и Метохију 

Браћа близанци Срђан и Бобан Милић, официри Војске Југославије, погинули су у априлу 1999. године на Косову током НАТО агресије, а њихов трећи брат Горан преминуо је од туге за њима 

– У дану када наша света црква прославља Крстовдан испољила се промисао Божја да се утројичени цвет божур споји са крстом. Његош нам је поручио, крст носити нама је суђено, а и да се тим истим знаком осенимо и носимо благостпоручио је на почетку церемоније проф. др Бошко Миловановић са Учитељског факултета у Лепосавићу 

Напад 19 земаља чланица  НАТО-а на Савезну Републику Југославију 1999. године породицу Милић затиче на Косову и Метохији и односи један по један живот. Најпре, 26- годишњи Срђан Милић водник прве класе, чије је возило при поласку на задатак наишло на мину, преминуо је од задобијених рана 4. априла на Војно медицинској академији у Београду. Кућу Милића обавијеном болом и тугом због смрти сина и брата Срђана за десет дана сналази нова трагедија. Од злочиначких бомби 14. априла 1999. године гине и други син Бобан, потпоручник. Затим 13. маја 2000. одлази и трећи син Горан, срце му је препукло за браћом. На гробљу Барутана у Краљеву стоје хумке сва три брата, а од 2011. придружио им се и отац Драгољуб. 

Мајка браће Милић, Нада, смогла је снаге да се овом приликом кратко обрати окупљеним Митровчанима и да им се захвали што су дошли у тако великом броју да одају пошту њеној деци.   

Не знам шта у овом тренутку да кажем. Моје срце је сада преполовљено, пола је тужно а пола је веселокад видим овај народ који је испоштовао моју децу. Захваљујем се грађанима Митровице који су се скупили у оволиком броју и одали пошту мојим синовим-рекла је Нада Милић. 

Подизање споменика и реконструкцију истоименог Трга у Косовској Митровици финансирали су општина Косовска Митровица и Канцеларија за Косово и Метохију. 

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић у свом говору је истакао је да је Косово права судбина српског народа, судбина мад судбинама и да су се на косовској легенди надахњивала слободарством многа поколења 

Када су ветрови са запада донели семе раздора, наши људи, наши војници наша младост знала је шта треба и где треба. Бранили су своју земљу, бранили су Косово и Метохију. Савременој ратној машинерији смо и тада знали да се супроставимо срцем, чашћу и знањем.- рекао је Спирић и додао: 

Ово данас је осим сећања на наше јунаке, неустрашиве борце, браћу Милић, Срђана, Бобана и Горана и сећање на једно уклето време уз обећање да се не сме поновити. Нећемо дозволити да вихор будућег времена угаси животну радост и надање иједне породице. Оно што се није променило и што не можемо да мењамо је да је Косово уткано у бићима нашег народа, оно је било и темљ и колевка културе, вере ,груда српске духовности и зато борићемо се да останемо своји на своме. 

Такође је поручио, да док је иједног Србина у Косовској Митровици живеће у сећању и причама хероји Срђан, Бобан и Горан. 

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић на отварању Трга браће Милић истакао је да спомен обележје у близини моста на Ибру говори да српски хероји који су дали свој живот у одбрани отаџбине нису заборављени и да жртва браће Милић мора да буде водиља будућим поколењима. 

Са посебним пијететем испуњавајући нашу обавезу, сабрали смо се данас симболично на Крстовдан око спомен обележја Браће Милић, крај ових косовских божура, вековног симбола страдања нашег народа, да одамо почаст часним младићима нашим војницима, јунацима који су положили живот за будућност Србије. Суочени на Косову и Метохији са бескруполозним злом терора на земљи, ваздушном агресијом НАТО алијансе на целој територији тадашње СР Југославије, силом употребљеном не узимајући у обзир право и правду, доведено је у питање губитак територије и људи, нестанак српске државе, слободе, части српског духа, српског имена и презименарекао је Тајић. 

Та мала земља, тај мали народ одржали су час из оног најважнијегчасти, морала и љубави према слободи и правди. Изгубили смо децу, људе. Међу њима светле као симбол и сведочанство херојства, оданости и храбрости браћа Милићдодао је он. 

Тајић је присутне подсетио на жртву браће Милић.   

Близнаци Срђан и Бобан, млади и успешни спортисти, узорни школовани војници, официри Војске Југославије који, стављајући се на располагању отаџбини, у размаку од само две недеље дају највредније што имају, своје младе животе. Сахрањени су на гробљу у Приштини, али ни тамо нису имали мира, па су пренети у Краљево, убрзо након што су тамо избегли њихови родитељи и старији брат Горан који није могао да издржи трагедију која их је задесила, умро је од туге за браћом поред којих је сахрањен на брегу изнад града у пролеће 2000. годинерекао је Тајић. 

Он се обратио Нади Милић, мајци настрадале браће и поручио јој да српски народ никада неће заборавити храброст њених синова. 

Заменик директора Канцеларије за КиМ истакао је да добром вољом за компромисом која ће чувати угрожени мир, чувамо своје и не желимо туђе. Како је рекао, Канцеларија за КиМ настојаће да очува културно, духовно и историјско наслеђе на Косову и Метохији. 

Читава територија Косова и Метохије израњавана је порушеним споменицима, минираним костурницама, уништеним гробљима и црквама, спаљеним књигама. Чувајући и обнављајући институције културе и богато духовно историјско наслеђе, Канцеларија за КиМ настоји да чува и негује од заборава и културу сећања и оно највредније што имамо, жртву својих синова принету на олтар отаџбиненагласио је Тајић.
На крају програма у коме је учествовала и девојчица анђеоског гласа, Павлина Радовановић и готово све расплакала, делегације су положиле цвеће на споменик.  

С.К. 

 

Подели на: