понедељак, 20. фебруара 2023. | 04:15
Најновије вести

У Косовској Митровици усељена друга зграда изграђена средствима Града Београда

Иако подели кључева није могао да присуствује заменик градоначелника Београда Горан Весић, коме је Приштина забранила улазак на КиМ, а који је најзаслужнији за то што је град Београд изградио само за годину дана две зграде овде у Косовској Митровици, ово је доказ да Приштина није успела у својој намери да одвоји Косовску Митровицу од Београда, Косово и Метохију од Србије – поручио је директор ЈКП “Градска чистоћа” из Београда Марко Попадић

 

 

рвог дана Нове године по јулијанском календару, односно 14. јануар по новом, 20 социјално угрожених прородица у Косовској Митровици добило је станове у згради, другој заредом која је изграђена средствима Града Београда. Кључеве нових домова породицама су данас уручили директор ЈКП “Градска чистоћа” из Београда Марко Попадић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић. Претходно, данас, заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је изградњу још једне, треће по реду зграде за социјално угрожене породице у Косовској Митровици.
– На посебан дан за српски народ на Косови и Метохији, још једном се показује братска и истинска љубав, а пре свега подршка Града Београда и свих Београђана, Градске управе и заменика градоначелника Горана Весића, где смо на самом почетку ове године у прилици да усрећимо 20 породица – казао је Спирић подсетивши да су с пре само четири месеца, кад је постављен темељац за ову зграду, подељени кључеви још 20 станова у згради која је, такође, изграђена средствима Града Београда.
– Ово је потврда да сви заједно морамо да будемо истрајни на нашем путу и овим показујемо да само чврсто опредељени за опстанак и то показује и заједничка борба – казао је Спирић и истакао допсринос Српске листе, која, како је рекао, показује да су јој приоритет бољи услови живота сваког грађанина.
Он је изразио захвалност и директору ЈКП “Градска чистоћа” из Београда Марку Попадићу, како је истако, имајући у виду да је Весићу забрањен долазак на КиМ, Попадић још једном показује “да је увек ту са нама и кроз Јавно предузеће и донације које су биле у претходном периоду и које ће уследити а везано за рад јавних предузећа”
– Оно што нас очекује у наредном периоду је и изградња нових станова чиме још једном потврђујемо да Косовска Митровица има будућност – поручио је Спирић.
Попадић је истакао да му је велика част што данас овде у Косовској Митровици испред Града Бограда може да уручи кључеве 20 станова за социјално угрожене становнике Косовске Митровице, од којих је један део њих живео у избегличком центру, Самачком блоку.
– Жао ми је што данас није са нама заменик градоначелника Београда, господин Горан Весић, који је најзаслужнији за то што је град Београд изградио само за годину дана две зграде овде у Косовској Митровици, у вредности преко 700 000 евра – казао је Попадић и додао да је Весић данас најавио изградњу још једне зграде у Косовској Митровици чиме ће бити решен проблем лица која живе у колективном центру, тзв Самачком блоку.
Како је подсетио ово није једина помоћ Београда Коовској Митровици, уопште српском народу на КиМ,
– Град Београд је изфинансирао и парк који је урађен у центру Косовске Митровице, вредности 100 000 евра. Јавно комунално предузеће “Градска чиостоћа” и “Београд пут” донирали су пет возила ЈКП-у у Косовској Митровици и ово је доказ да Приштина није успела у својој намери да одвоји Косовску Митровицу од Београда, Косово и Метохију од Србије – поручио је Попадић и најавио помоћ и у наредном периоду.
– Све општине на терирорији Града Београда, свих 17 имају потписане споразуме о помоћи српским срединама на КиМ и у наредном периоду, ја верујем, да ће ова сарадња бити још интензивнија и још већа – рекао је он.
Захвалност граду Београду исказала је и помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић, како је рекла, на томе што препознају важност стамбеног збрињавања становнишва на Косову и Метохији.
– Свака изграђена кућа, свака нова зграда представља јасан знак и шаље јасну поруку нашем становниоштву да им на Косову и Метохији припада опстанак, останак и будућност. Ово чему данас присуствујемо је велики допринос Града Београда и потврда да ми сви сарађујемо заједно, да смо тим, да радимо заједно и да имамо заједнички циљ – казала је Стојковићева.
Она се осврнула на то да је пре само осам дана, на Бадњи дан, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поделио 36 станова у Косовској Митровици.
– То је само део онога што је планирано за ову годину и то је само почетак, ми настављамо у истом ритму- поручила је Стојковићева. Станари задовољни што им је на овај начин решено једно од најважнијих питања.
Иванка Голубовић из Косовске Митровице је самохрана мајка и кров над главом јој и те како значи.
– Коначно сам добила стан. Годинама сам живела приватно,самохрана сам мајка, плаћали смо кирију, али све је супер прошло, добили смо коначно стан. Ја и моја кћеркица имамо кров над главом. Она је срећна што ће имати своју собу, своју приватност. Не знам шта да кажем, пресрећна сам. Хвала свима што су ми изашли у сусрет – казала је Голубовићева.
Мала Софија је срећна што ће коначно имати своју розе собу.
– Много сам срећна што ћу коначно имати свој стан, своју собу и мама неће морати сваког месеца да троши новац на плаћање кирије- рекла је мала Софија.
Лепе жеље и пуно срећних тренутака у новим домовима станарима Београђанке 2 пожелео је и председник Српске листе Горан Ракић који им је поручио да забораве све оне ружне тренутке које су до сада преживели и да се радују новом почетку.
Он је овом прилком осудио забрану уласка на Косово и Метохију коју је Приштина тог јутрос изрекла директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу, истичући да таква одлука “неће моћи да пресече пупчану врпцу којом су Срби са Косова повезани са Београдом”.
С.К.

 

Подели на: