Најновије вести

У Ковид болници у Косовској Митровици тренутно 14 пацијената

У Ковид болници при КБЦ Косовска Митровица од коронавируса тренутно се опоравља 14 људи. Две особе су на кисеонику, док на респиратору тренутно нема ниједног пацијента, рекао је за Радио Косовска Митровица директор ове здравствене установе др Златан Елек, који је тренутну епидемијску ситуацију окарактерисао као стабилну.

 

 

Побољшање епидемијске ситуације др Елек приписује антиковид мерама и вакцинацији.

“Превашодно је вакцинација дала резултате, па још једном апелујем на све наше грађане који се нису вакцинисали, да искористе то своје право, јер то нам је светлост на крају тунела где видимо победу над коронавирусом” додао је др Елек и захвалио Канцеларији за КиМ на како је рекао, одлично организованом процесу вакцинације становништва са Косова и Метохије.

Др Елек каже и да ће Ковид болница бити активна све док има пацијената, али се очекује да са континуираним опадањем броја заражених, већ средином јуна она буде укинута.

Тестирање на коронавирус сада се врши понедељком, средом и петком јер се и ковид амбулантама јавља значајно мањи број људи са симптомима.

“Резулатати су доста добри у последња три извештаја. Ево, последњи показује да на 44 тестираних имамо једног позитивног у српским срединам” нагласио је др Елек.

Подсетимо, Према одлуци косовске Владе, од данас су на снази нове антиковид мере, којима се укида забрана кретања у термину од 22 и 30 до 5х, а радно време угоститељских објеката се продужава до 23х.

Према новој одлуци, од поноћи до 5 сати ујутру забрањено је окупљање више од 10 људи осим у оквиру породице.

Када је реч о обавези ношења заштитних маски, она неће бити обавезна када је особа сама на отвореном.

Доказ побољшања епидемијске ситуација са коронавирусом на Косову је и смањење броја активних случајева, који, према последњем извештају Националног института за јавно здравље у Приштини, тренутно износи 2.380.

Епидемијска ситуација и у централној Србији се побољшава, а надлежни позивају све грађане, нарочито младе, да се вакцинишу. Данас у 14 часова у Београду заседа Кризни штаб.

Подели на: