Најновије вести

У наредним данима Кфор спроводи вежбе широм Косова,

У наредним данима Кфор ће спроводити планиране обуке и вежбе широм Косова, посебно на западу и на северу. Наглашавају да су они ту да обезбеде безбедно и сигурно окружење за све људе.

 

У Кфору кажу да су вежбе најважнији део активности међународних војника на КиМ последњих месеци, а све, како наводе, да би били што спремнији да интервенишу уколико буде потребно.Командант Кфора Лоренцо Д’Адарио каже да за сада нема индиција да се на Косову нешто спрема и да је ситуација мирна.

Вежбе су покренуте јуче на северним и западним деловима КиМ. У Кфору кажу да желе безбедно окружење за све и да и људи, иако их виде око себе, треба да се осећају сигурније.

Кфор је ове недеље организовао боравак групе новинара београдских редакција како би их упознао са својим активностима, психологијом деловања и својим оценама стања на терену.

Командант Дадарио се осврнуо и на честе покрете војника Кфора.

“Сада смо више про-активно присутни, тако да ћете видети наше људе како увежбавају или тренирају. Ми ћемо наставити са тим и у недељама које долазе и ово је нешто шта ми иначе радимо и не радимо ништа друго што војска и војници не раде, а све у циљу да се одржи спремност за реаговање уколико буде било потребе за тим. И нисмо од оних који говоре о ономе шта раде, већ једноставно раде. Седну у возила и оду на вежбу и тако увежбавају долазак на кризно место у свако доба дана или ноћи хеликоптером или без њега”, каже Д’Адарио.

Кфор на Косову и Метохији тренутно броји око 3.500 војника из 28 држава, од којих је 20 из чланства НАТО-а, а осам не припада тој организацији.

Срби имају различита искуства са Кфором. Од међународних војника траже да их заштите у периоду док на Косову траје транзиција. Последњих дана су довођење албанских војника на север Косова доживели као провокацију и узнемираења.

Из Кфора су, тим поводом, саопштили да људи на северу не треба да се осећају угрожено, напротив, њихово присуство треба да буде у корист сугурности.

У Кфору кажу да ће наставити своје активности са институцијама, нарочито са полицијом, зато што је, како кажу, заједнички интерес безбедност.

Истичу да су у контакту са Војском Србије, да на високом нивоу имају заједничке патроле дуж администартивне линије и све то гарантује да неће бити неких изненађења.

Најмање што желе, додају у Кфору, да осигурају простор за погрешене интерпертације за оно што раде.

Подели на: