Најновије вести

У недељу у Андрићграду свечани дочек деце са КиМ

У недеља 16.јуна у 12 часова у Андрићграду у Вишеграду Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске организује свечани дочек деце, родитела и васпитача са КиМ, поводом тог догађаја издали су саопштење.

 

Организацијом Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске и осмог пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” недеља 16.јуна у 12 часова у Андрићграду у Вишеграду на платоу испред храма посвећеног кнезу Лазару, централни дочек 1030 најбољих ученика, наставника, деце и младих са потешкоћама у развоју и њихових родитеља из Удружења родитеља “Подржи ме” са Косова и Метохије.

Свечани дочек са културно уметничким програмом припремају општине Вишеград и Хан Пијесак, покровитељи централног дочека. Након свечаног дочека велики конвој упућује се својим домаћинима широм Републике Српске.

Полазак свих 20 аутобуса Колашин превоза из Косовске Митровице у недељу 16.јуна у 5 часова.. Најбољи ученици и њихови пратиоци долазе из свих српских градова, места и енклава са Косова и Метохије: Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Вучртрн, Србица, Гораждевац, Клина, Осојани, Велика Хоча, Ораховац, Призрен, Грачаница, Липљан, Штрпце, Косовска Каменица, Ново Брдо, Витина, Обилић и Косово Поље.

Драге госте са Косова и Метохије дочекаће и поздравити председник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, помоћник директора канцеларије за КиМ Дамјан Јовић, начелници општина покровитеља централног дочека Вишеград и Хан Пијесак, предтавници министарства просвете и бројне делегације 19 градова и општина домачина из Републике Српске.

До сад највећи и најмасовнији осми пројекат који су поржали градови и општине: Требиње, Вишрград, Хан Пијесак, Пале, Исрочно Ново Сарајево, Бијељина, Брчко, Добој, Станари, Шамац, Модрича, Брод, Дервента, Прњавор, Челинац, Бања Лука, Градишка, Приједор и Нови Град, многе основне школе, око 900 породица, кабинет председника Владе, Министарство просвете и културе, Министарство породице омладине и спорта Републике Српске, Канцеларија за Косово и Метохију, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.

Подршку овом пројекту дало је и Министарство безбедности и Савет министара БиХ одобрењем уласка и боравка седам дана у БиХ и РС под посебним условима.

Најбољи ученици њих 900 биће смештени седам дана од 16. до 23.јуна код својих вршњака и њихових породица широм Републике Српске. Деца и малди са потешкоћама у развоју са својим родитељима из Удружења “Подржи ме” Косовска Митровица укупно 55 биће у Приједору. Њихов боравак преко нашег Одбора обезбедио је кабинет Владе и Мнистарство породице омалдине и спорта Републике Српске.Наш циљ је да они буду по први пут део овог великог пројекта да буду део нас, наводи се у саопштењу.

Министарство просвете и културе Републике Српске припремило је поклоне за сву децу и младе са Косова и Метохије које ће им уручити на централном дочеку у Вишеграду.

Хвала свима који су део овог великог пројекта који наш Одбор припрема од децемра 2018.године. Нашим гостима са Косова и Метохије желимо незаборавних седам дана слободе, пријатељства и угодног боравка у Републици Српској.

Организацијом Одбора са овим осмим пројектом у протеклих осам година са Косова и Метохије у Републици Српској боравило је 4 500 ученика у пратњи око 400 просветних радника, наводи се у саопштењу Одбора за помоћ Србима на косову и Метохији из Бања Луке.

Подели на: