Најновије вести

У Осојану одржан помен страдалима на територији општине Исток

У Осојану је данас обележено деветнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Метохију. Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце.

 

Јутрос је у обновљеној цркви Св. Архангела Гаврила у Осојану одржана литургија, а након тога помен страдалим Србима на територије Општине Исток током ратних дешавања на Косову и Метохији.

Обележавању присуствује и Малиша Ђурић, председник привременог органа општине Исток.

Грађани у порти цркве и код споменика могу да погледају изложбу слика насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2020“ чији је организатор Дом културе „Грачаница“, а уједно добити и „Видовдански гласник“, годишњу публикацију Дома културе „Грачаница“ која прати, вреднује и промовише најзначајније догађаје, уметничке и културолошке феномене на Косову и Метохији и у српском културном простору.

Због пандемије вируса Служба и програм су одржани са мањим бројем верника, посетилаца, гостију и представника медија уз придржавање мера и препорука заштите.

Организатори овог обележавања су Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Привремени орган Општине Исток, Дом културе „Грачаница”.

Подршку пружају Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Подели на: