Најновије вести

У Приштини припремају захтеве за чланство у међународним организацијама

У министарству спољних послова привремених приштинских институција припремају се за подношење захтева за приступ Приштине у међународним организацијама, како би спремно сачекали септембар, када истиче рок од годину дана од потписивања Вашингтонског споразума. Тим споразумом су се приштинске институције обавезале да у поменутом року обуставе лобирање за чланство и нова међународна признања.

 

Приштински медији преносе да припреме обављају одговорни тимови тог министарства како би били спремни када организације омогуће рокове за пријаву, без назнаке којим организацијама Приштина намерава да се придружи током четворогодишњег мандата владе Аљбина Куртија.

У министарству спољних послова привремених приштинских институција кажу да приоритет остаје признање пет земаља Европске уније које још увек одбијају на признају једнострано проглашену косовску независност.

“МИП ради са јасним планом и са великом озбиљношћу на успостављању односа са државама које нас не признају. Приоритет владе Косова остаје продубљивање односа са пет земаља ЕУ које још увек нису признале Косово како би се те земље придружиле земљама које признају, али не остављајући по страни посвећеност на свим континентима да се обезбеди признавање других. Тако нешто се ради координирано и према конкретном плану”, каже се у одговору тог министарства приштинским медијима.

Истраживач међународних односа Школе за дипломатију у Женеви Ади Бећири сматра да би стратегија лобирања Приштине требало би да буде изграђена у координацији са трансатлантским државама.

“Требало би да користимо и пријатељске везе са САД и Европљанима попут Немачке и Француске да бисмо повећали подршку пет земаља које су чланице ЕУ. На пример, Немачка би могла да помогне у приближавању наших односа са Словачком, док би Француска, због својих традиционалних веза са Румунијом, могла значајно да утиче на билатералне односе Косова са румунском државом “, каже Бећири.

Саветује да би део стратегије за јачање међународног субјективитета Приштине требало да буде повећање присуства дипломатских мисија у центрима са великим геополитичким утицајем.

Влада у Приштини на чијем је челу Аљбин Курти у свом програму има као приоритет јачање међународног субјективитета, укључујући напоре за признавање, чланство у међународним организацијама и економску и културну сарадњу.

Подели на: