Најновије вести

У северну Митровицу стигли камиони с југа, нуде робу на продају

У насеље Бошњачка махала у Косовској Митровици стигла су два камиона са робом из јужног дела града.

 

Нуди се на продају вода, уље, брашно, средства за хигијену и остале намирнице. У првих пола сата нико ништа није купио. Крај камиона присутна је косовска полиција.

Камиони су у Бошњачку махалу стигли после најаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће власти у Приштини, у сарадњи са предузећима, отворити “привремене малопродајне објекте на северу КиМ”.

У знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије, на северу Косова и Метохије затворене су све прехрамбене трговине, радње, дућани и киосци с робом.

Грађани су ових дана правили залихе, а председник Удружења привредника на северу Косова и Метохије Радош Петровић каже да ће ова мера бити на снази све док Приштина не укине таксе.

Петровић истиче да су упозоравали да не могу да послују са таксама и да је ово изнуђено стање.

Из Београда порука да чине све како би помогли Србима.

Премијерка Ана Брнабић истиче да је тренутно стање последица свега што се дешавало у претходних седам месеци.

“Невероватно је да дозволите да у Европи живе грађани који немају право да купе намирнице само зато што имају етничку основу. То није Европа којој желим да припадам и ја се поново надам да ће Европа да реагује. Видећемо шта ћемо даље, али ћемо у сваком тренутку бити спремни да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији”, поручила је премијерка.

Данас је у Косовској Митровици боравио министар просвете Младен Шарчевић и разговарао са руководством измештеног приштинског Универзитета. Пренео је да су пронашли нека решења да ублаже утицај блокаде дотока српске робе за потребе студентског центра.

Подели на: