понедељак, 28. новембра 2022. | 20:39
Најновије вести

У српским срединама 15 новооболелих, двоје преминулих и 16 излечених

У српским срединама на Косову у последња 24 сата забележено је 15 нових случаја заразе коронавирусом, док су две особе из Штрпца преминуле, а 16 је излечено, саопштено је данас из Кризног штаба у Северној Митровици.

 

Према речима специјалисте епидемиологије из Завода за јавно здравље у Северној Митровици др Александра Антонијевића укупан број тестиран од почетка избијања пандемије је 3421, а код њих 788 је регистрован коронавирус.

Највише новооболелих је из Звечана где су забележена четири нова случаја, у Зубином Потоку три, а у Лепосавићу и Северној Митровици по један новооболели.

У Северној Митровици је укупан број оболелих је 244, Лепосавићу 158, у Звечану је 122, док је у Зубином Потоку 84.

У срединама јужно од Ибра број новооболелих се повећао за шест, па је укупно 180 заражених коронавирусом.

На болничком лечењу укупно се налазе 92 пацијента, код којих је коронавирус потврђен ПЦР тестом, док је мера кућне изолације изречена за укупно 435 особа.

Највише оболелих смештено је у Клиничко-болничком центру у Северној Митровици, где су хоспитализована 83 пацијента, у Клиничком центру Србије, КЦ “Драгиша Мишовић” и у Крагујевцу лече се по два пацијента, док су у Нишу три пацијента на болничком лечењу.

Од 18. јуна број смртних случајева је 16, а од почетка избијања епидемије преминуло је 27 пацијената.

Антонијевић је на питање да ли очекује да ускоро крене обрада резултата у Северној Митровици, као што је споменула премијерка Србије Ана Брнабић, рекао да је о томе било речи да је иницијатива из Завода за јавно здравље потекла чим је било помена да постоји таква могућност.

“Мислим да је још увек рано за тако нешто, али би нам свакако много значило да имамо лабораторију у којој би обрађивали резултате тестова. Мислим да имамо кадар и ресурсе за функционисање ПЦР лабораторије на Косову, а то би умногоме значило и за друге Заводе који су у нашем окружењу. Група наших радника је у претходном периоду обишла лабораторију у Краљеву, како би видели који су то услови које треба да испунимо за инсталирање једне такве лабораторије”, рекао је Антонијевић.

Он је оценио да се епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову стабилизује и да у прилог томе говори мањи број новозаражених, а већи број излечења.

И поред тога, како је рекао, потребно је придржавати се свих прописаних мера, које подразумевају ношење заштитиних маски и одржавање физичке дистанце, као и избегавање окупљања у већим групама.

Подели на: