Најновије вести

У српским срединама још 21 случај заразе коронавирусом, у С. Митровици и др Кисић Тепавчевић

У последња 24 сата у српским срединама на Косову забележен је 21 случај заразе коронавирусом, саопштено је на конференцији за медије Кризног штаба у Северној Митровици.

 

Према речима епидемиолога Александра Антонијевића, укупно је било 60 тестираних, а од претходног пресека, излечена су још два пацијента.

Оболели су из Северне Митровице (3), Звечана (3), Лепосавића (4). Зубиног Потока (1) и њих 10 са централног Косова. Од тога у Гњилану двоје, Прилужју двоје и по троје у Штрпцу и Грачаници.

Данашњој конференцији за медије присуствовала је и чланица Кризног штаба Владе Србије и заменица директора института Батут Др Дарија Кисић Тепавчевић, која је рекла да је увек ганута срдачношћу и добродошлицом.

“Увек ме гане срдачност и добродошлица коју овде имамо. Задовољство ми је да се враћам овде. Сада сам овде због студентских испита и редовних активности, али сам увек у контакту са људима одавде”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је поручила грађанима да су у сигурним рукама од самог поцетка

“Апсолутно сте вошени стручним препорукама сто се одражава и на број облелих с обзиром да сте на различитим изазовима на сузбијању инфекције, али сте одрадили добар посао. На врхунцу броја оболелих лекари овде су држали ситуцаију под контролом и то показује да су не само колеге трудиле да одрже овакав статус, већ и да су грађани поштовали мере”, додала је Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да су подаци оптимистични и да се нада да ће сви заједно оваквим понашењем доћи до победе над вирусом.

“Чак и када видимо оптимистичке знаке не смемо се опустити пошто нас овај вирус врло лако подсети да може да се врати, нарочито код осетљивих особа”, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да би локалне самоуправе требало да процењују ситуацију на својој територији и доносе одлуке у складу са тим.

“Апсолутно у овом моменту, када имамо интензивна жариста у читавој земљи, не желимо да фаворизујемо било који регион, управо зато је на локалним самоупрвама да процењују ситуацију на својим територијама и доносе одлуку у складу са епидемиолошком ситуацијом.
У овом делу земље нисмо имали никаквих значајнијих проблема, нити када је у питању смештај, нити терапија или доступност тестова”, рекла је Кисић Тепавчевић.

По њеним речима дистрибуција тестова се распоређује односу на потребу.

“Сигурно се неће смањити број тестова уколико су они потребни на неком делу наше земље. Теступни су доступни у зависности од потреба”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Подели на: