Најновије вести

За три недеље у српским срединама на КиМ 139 новооболелих од ковида 19

У последња 24 сата у српским срединама на Косову и Метохији регистровано 43 новооболелих од ковида 19, саопштио епидемиолог у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица др Александар Антонијевић. То су резултати 61 узорка који су претходног дана послати на анализу у Ветеринарски специјалистички институт у Краљеву.

 

Завод за јавно здравље Косовска Митровица од 12. 3. 2020. године укупно је тестирао 2252 лица од чега је регистровано укупно 258 оболелих
– Морам да нагласим да од 20. 6. 2020. отпуштењем једног лица из КЦ Крагујевац имали смо ситуацију да више нисмо имали оболелих и да је 108 лица оздравило. Након тога, последњи подаци потврђују 139 новооболелих за три недеље тестирања – рекао је Антонијевић.
Од тог броја већина оболелих је са севера Косова и метохије, док је 17 особа из српских средина јужно од Ибра.
– Највише оболелих је из Косовске Митровице где је активно 53 случаја, од којих су 42 у самоизолацији, а 11 се налази на болничком лечењу. У Звечани је број оболелих достигао 20, а девет особа је хоспиталозовано. У најсевернијој општини, Лепосавићу, тренутно су од коронавируса оболеле 34 особе, а чак 18 је захтевало болничко лечење, јер се углавно ради о блажим упалама плућа. Најмање оболелих је у Зубином Потоку где је до сада регистровано 11 инфицираних од вируса ковид 19, а двоје је хоспотализовано. Јужно од Ибра забележена су два нова случаја заразе у Грачаници, по једно у Липљану и Штрпцу, четири у Прилужју и три у Гњилану – рекао је Антонијевић.
Наводи да су тренутно у Здравственом центру у Косовској Митровици смештена 42 пацијента, две особе су транспортоване у КБЦ Ниш, док је један пацијент послат на даље лечење у КБЦ Крагујевац и да за сада Здравствено центар у Косовској Митровици располаже са довољно капацитета за смештај ковид павијената.
– Капацитети су проширени. На инфективном одељењу имамо 16 кревета, отворено је интерно одељење за ковид пацијенте где имамо додатних 140 постеља – каже Антонијевић.
Према његовим речима већина новооболелих има лакшу клиничку слику, углавном преко 80 посто новооболеих има благе упале плућа.
С друге стране додаје да је Епидемиолошка ситуација на северу тренутно веома лоша и забрињавајућа, јер је дошло до великог опуштања грађана, који не користе заштитну опрему и не поштују препоруке струке и кризних штабова, рекао је данас на конференцији за новинаре
– Ми се трудимо да ову ситуацију која је веома озбиљна, може се рећи и драматична, јер за две недеље имамо 20 више пацијената него у претходном периоду од 2-3 месеца, одржимо колико можемо стабилном. Нажалост, та бројка ће из дана у дан расти и бојим се да, уколико се грађани не освесте и не прихвате озбиљност ситуације, да ништа нећемо моћи да урадимо по питању контроле и смањења ширења оболелих – рекао је Антонијевић.
Према његовом мишљењу права слика о томе каква је ситуације знаће се за десетак дана, па ће на основу тога и доносити нове мере.
У Ветеринарски институт у Краљеву је послато 60 нових узорака за које се резултати очекују вечерас, а према речима епидемиолога из Завода за јавно здравље интересовање грађана за тестирање је велико.
С.К.

Подели на: