Најновије вести

У српским срединама на КиМ епидемиолошка ситуација боља, али несигурна

Према најновијим подацима, један преминули, петоро новооболелих и двоје излечених

 

У српским срединама на Косову и Метохији, према најновијим подацима, један пацијент је преминуо, регистровано је петоро новооболелих, док су два лица излечена, саопштила је на данашњој конференцији за медије, епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици др Десанка Новаковић.
То су подаци на основу основу 30 обрађених узорака у лаборораторији “Ватрено око” у Нишу, од укупно 60 узорака узетих у понедељак у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица. Резултати за још 30 узорака чекају се у току дана.
Последњи преминули је из Звечана. Реч је о мушкарцу старије доби, чија је супруга преминула само пре 15 –ак дана, такође од последица ковида 19.

Новоинфицирани по општинама: Косовска Митровица (2), Звечан (1) и Лепосавић (1) и Штрпце (1).

Тренутно је активно 476 случајева, док су од 18. јуна у другом таласу епидемије излечена 393 лица.

Од укупног броја активних случајева 405 пацијената налази се у кућној изолацији, 63 се лечи у Здравственом центру Косовска Митровица, по један у КБЦ “Драгиша Мишовић” И КЦ Крагујевац и троје у КЦ Ниш.

Од почетка пандемије у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица који покрива све српеке средине северно и јужно од Ибра тестирано је 3.991 лице, од чега је код 904 особе потврђено присуство вируса корона.
Од тога, у Косовској Митровици 272, у Лепосавићу 170, у Звечану 148, а у Зубином Потоку 93.
Јужно од Ибра регистровано је укупно 221 оболело лице.
У српским срединама на КиМ до данас је преминуло 35 лица.
Др Десанке Новаковић истиче да иако је забележен мањи број новооболелих, епидемиолошка ситуација је несигурна и вирус је и те како присутан и активан..
У складу са тим апелује на грађане да се и даље придржавају свих прописаних мера, појачане хигијене руку, ношења маски и држања физичке дистанце.
С.К.

Подели на: