Најновије вести

У српским срединама на КиМ шеторо новооболелих и 40 излечења

Тако велики број излечења објашњава се тиме да је од 61 узорка узетог у недељу, у 45 случајева био у питању ретест а само 15 индикација

 

У последња 24 часа у српским срединама на Косову и Метохији регистровано је шест нових случајева заразе коронавирусом и чак 40 излечења, саопштио је на данас др Александар Антонијевић, епидемиолог у у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица.
Тако велики број излечења објашњава се тиме да је од 61 узорка узетог у недељу, у 45 случајева био у питању ретест а само 15 индикација.
Новоболели су по двоје из Косовске Митровице, Зубиног Потока и Лепосавића.
Од почетка тестирања накоронавирус, од 12. 3. 2020. у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица узорковано је 2941 лице, од чега је код 637 ПЦР тестом потврђено присуство ковида 19. Од тога у другом таласу епидемије, у последње четри недеље, откривено је 505 случајева.
Укупни број излечења у српским срединама на КиМ, у протекле четири недеље, са данашњим подацима, је 49. У истом периоду забележено је шест смртних случајева услед ковида.
Од тренутно активних случајева 119 је хоспитализовано и то 109 у Здравственом центру Косовска Митровица, Клиничком центру Србије -1, КЦ Крагујевац – два, КЦ Ниш -4 И КБЦ „Драгиша Мишовић“- 3. Осталих 338 је у изолацији.
У српским срединама јужно од реке Ибар данас није регистрован ниједан новооболели, а од почетка епидемије забележен је 131 случај заразе.
Међу зараженима је и око 30 здравствених радника, а од тог броја, према речима др Антонијевића, шесторо је запослено у митровичком Заводу за јавно здравље.
У другом таласу, коронавирусом је заражено петнаесторо деце и четири труднице, додао је др Антонијевић.
Антонијевић каже, с обзиром да је то осетљива популација, труде се да им ништа не промакне како би заштитили одсељење гинекологије и породилиште.
– Тестирамо и превентивно труднице из контакта, управо да би заштитили ту популацију –каже он.
Додаје и да се оболели из те популације, који су за хоспитализацију, према препоруци министарства упућују и даље на лечења КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду.
С.К.

Подели на: