недеља, 19. фебруара 2023. | 03:14
Најновије вести

У току су припремни радови

Почиње фрескописање цркве Светог Флора и Лавра у Липљану

 

 

У цркви Светог Флора и Лавра у Липљану у току су припремни радови који претходе фрескописању цркве. Тренутно се припрема подлога на коју ће се ал секо техником радити фреске, где се пигмент боје наноси на суву површину. Уколико радови теку планираним темпом са фрескописањем ће се кренути у новембру. Иако је црква саграђена 1934. године, радови оваквог типа изводе се по први пут, односно црква до сада није фрескописана.

-Трудим се колико могу да што боље организујем живот преосталих Срба. Сви се заједно трудимо да ово наше место под сунцем обновимо, средимо, јер тако обнављамо и себе. Нова црква у Липљану посвећена Светим мученицима Флору и Лавру, на жалост, нема ни иконостас. Зато смо прошле године задужили дуборесца који већ ради на иконостасу и, ево, уз благослов владике полако припремамо фрескописање цркве.  Новац се већ прикупља, то су добровољни прилози. За сређивање – фрескописање – целе цркве требаће нам  више од 50 хиљада евра и имамо и обећање нашег владике да ће се он заузети да нам помогне и Канцеларија за Косово и Метохију, казао нам је отац Драгиша и подсетио да је црква у Мартовском погрому оштећена, али је 2006. године обновљена.

Отац Драгиша се нада да ће, уз помоћ Божију и добрих људи, успети да у дело спроведе све планирано до 2024. године када ће се обележити 90 година цркве Светих мученика Флора и Лавра.

-Јављају нам се верници са свих страна, Липљанци који су отишли из града после свих немилих догађаја из не тако далеке прошлости, али и они који су пре 40 и више година отишли у бели свет. Вест о прикупљању средстава објавили смо и путем друштвених мрежа и на тај начин стигли и до најудаљенијих делова света, каже он.

Новац за фрескописање цркве могуће је уплатити лично у порти липљанских цркава у канцеларији Црквене општине Липљан, али и на динарски жиро рачун који је отворен у Комерцијалној банци: 205-0000000066793-14. Овом приликом Срби из Липљана захваљују свима који су до сада помогли и  апелују на све добронамерне људе да им у складу са својим могућностима помогну да њихов храм коначно засија пуним сјајем.    М.Ч.

 

 

Подели на: