уторак, 17. маја 2022. | 16:24
Најновије вести

У знак сећања на убијеног Поповића

Парастосом на грачаничком гробљу и скупом испред капеле у центру Грачанице обележено је 15 година од свирепог убиства Димитрија Поповића.

 

Парастос је на грачаничком гробљу служио локални парох Светислав Трајковић, након чега су породица, пријатељи и локални званичници положили цвеће и запалили свеће испред капеле у центру Грачанице, посвећене Димитрију Поповићу.

“Вечито млад остао је у Грачаници да сведочи сва страдања нашег народа. Димитрије почива у Грачаници, а његова је мисао била “из Грачанице нигде не идемо”, и ту је и остао као сведок зла које су чинили пре његовог страдања, али и након његове смрти”, рекао је Ратко Поповић, књижевник из Грачанице.

О Димитрију и начину на који је страдао говорио је данас и Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, књижевник и политички аналитичар.

“Петнаест година смо пред истим питањем и пред питањем правде за Димитрија и за све оне који су му се на такав начин придружили. Садашња слика свега је ово што се иза нас досликава. Данас се живопише ова капела, а уствари, не живопише се капела, живопишу се наши животи и наше свакодневне невоље, муке, односи међусобни. Живопише се и слика неправда која петнаест година вапи са ове земље према небу, живопише се истина, која је изнад сваке идеологије, сваких етничких и људских односа, и она ће нас ослободити на начин на који мајка Димитрија Поповића понавља “Будите ту, будите заједно и борите се и ми ћемо бити победници”. Из ове капеле зрачи младост и оптимизам. Када смо видели Димитрија у мору крви, моја је слика била као да он седи усред црвеног цвећа, усред трешања, усред наших живота”, закључио је Ракочевић.

Мајка убијеног Димитрија Поповић, Јоргованка Поповић позвала је данас, на скупу поводом годишњице страдања свог сина, све мештане да не одлазе из Грачанице, а да ће гробови наших предака чувати и сведочити о постојању српског народа на овим просторима занавек.

” Мој Димитрије је говорио да не жели и да неће отићи из Грачанице. Прогнан из Приштине, страдао је у Грачаници у својој 17. години ни крив ни дужан од метка који је упутио Албанац у масу деце, само зато јер су Срби. Ова капелица је опомена свима који овуда пролазе да не смемо да одлазимо одавде и да не смемо посмртне остатке да селимо са Космета, јер гробови наших страдалих, наших умрлих чувају ову земљу, и сведоче о нашем постојању овде”, поручила је мајка Димитрија Поповић.

Седамнаестогодишњи Димитрије Поповић био је ученик Медицинске школе, а у тренутку када је свирепо убијен налазио се испред киоска брзе хране у Грачаници са још тројицом другова. На њега је пуцано из аутомобила у покрету марке Ауди, за шта су оптужени Алберт Краснићи и Лабинот Гаши. Гаши је био одмах ослобођен, а малолетни Краснићи, осуђен на шест година затвора.

У знак сећања на убијеног Димитрија Поповића сваке године се организује меморијални турнир у малом фудбалу који носи његово име и чији је слоган “Играјмо за будућност, памтимо Димитрија”.

Подели на: