Најновије вести

Учење и примена знања у пољопривреди

Сезона великих радова у Средњој пољопривредној школи Приштина- Лешак

Пољопривреда је грана привреде која захтева много рада и одрицања, али је незаменљива у развоју човечанства. Овим вредностима уче се ђаци који су одабрали пољопривредњу школу, а своје знање на практичној настави, уз помоћ својих професора, успешно примењују на својој фарми и развијају производњу од њиве до тпезе.
Лепосавић, 3. Октобра- Да је све плод успешне организације и дело људских руку уверили смо се најбоље у Средњој пољопривредној школи у Лешку, која већ две деценије ради у овом малом месту на северу Косова и Метохије, а која је након рата дислоцирана из Приштине, накратко радила у Александровцу, а затим свој рад наставила у Лешку. У овом периоду направљена је нова школска зграда, а на фарми у селу Борова развијена ратарска и сточарска производња коју успешно одржава колектив школе. Овом најстаријом школом ове струке у овом делу земље руководи Ивица Михајловић, који је поносан на своје ученике и професорски кадар који реализује захтевне обавезе васпитно образовног рада и оспособљавања ученика за занимања пољопривредни техничар, ветеринарски техничар и прехрамбени техничар четвртог степена стручности, а на нивоу трећег степена стручности ученици се образују за пекаре и месаре
– Имамо тренутно стотину ученика и педест једног радника. Ова школа је конципира да покрије више од једног округа и у том циљу задатак нам је да изазовемо веће интересовање ученика за ову школу, јер је будућност у организованој модерној пољопривредној производњи, јер потребе за храном су велике. У том смислу, колико ових дана очекујемо постављање камена темељца за школски дом који ће бити изграђен у саставу школе, за који је урађена пројектно-техничка документација и одобрена су средства. Предстоји једна лепа будућност за школу И уопште развој пољопривредне производње на северу Косова и Метохије у Ибарској долини. Изградња школског дома је само још један објекат и инвестиција коју је Канцеларија за Косово И Метохију и локална самоуправа предузела да би се Пољопривредна школа, Пољопривредни факултет и уопште аграр што брже развили. Очекујемо и градњу хладњаче овде на школској фарми у Борови са две плусне и две минусне коморе И једном шок комором за дубоко замрзавање воћа и поврћа, затим сушара за воће, трећи објекат је млин И пекара у једном објекту и четврти објекат је млекара. Сви ови објекти имају важан задатак за образовно- наставни процес за одвијање практичне наставе ученика, а много шири задатак је да са Факултетом имамо много ширу научну базу, а и прерађивачки капацитети овде на северу Косова И Метохије биће повећани. План Владе Републике Србије је да се на овом делу Косова И Метохије иде са што већом органском производњом И ми смо у фази конверзије, како се то научно каже И идемо са знатно већом органском производњом јер ћемо тако бити знатно конкурентнији, да искористимо ово подручје између планина Копаоника и Голије и да што пре стварамо робне марке. Почели смо озбиљну прераду са неколико хиљада тегли годишње, а сада смо негде на трећини производње воћа и поврћа, каже Михајловић.
Златне плодове јесени, квалитетно воће И поврће са својих њива професори И ученици у оквиру професионалне праксе прерађују у готове производе. Слани И слатки програм подразумева производњу зимнице од воћа И поврћа, а у асортиману готових производа су џемови од шљива и шипурка, слатко од шљива, ајвар слатки и љути, барена паприка, туршија, феферони…
На фарми смо затекли ученике И професоре у печењу паприка за ајвар И како истичу не могу да произведу колика је потражња за њиховим производима. Прогесор Срђан Киковић, професор прехрамбене технологије, рекоа нам је да се ученици налазе на часу блок наставе одељења треће три и радили сун а припреми И инспекцији поврћа за припрему туршије.
– У оквиру предвиђене блок наставе за ову годину ученици се у практичном раду упознају са процесом припреме зимнице, конкретно кишељења поврћа за зиму. Паковања су по три килограма, спаковаћемо 300 јединица овог производа. Ученици су веома заинтересовани за процесс производње, директно су укључени у припрему, заинтересовани су за рецептуру И све то примениће даље и у својим домаћинствима што доприноси њиховом оспособљавању за овај посао, каже професор Киковић.
Ученици, како то само младост може, не крију задовољство што су у прилици да раде овај посао заједно. Истичу да воле ово што раде, да оно што науче у школи могу И да примене на својој фарми, а међу њима је и ученица из Војводине, која наглашава да је до сада имала прилику да конзервирано поврће купује само у маркетима, а сада га производи својим рукама.
Када су у у питању проблеми који оптерећују рад ове школе, директор Михајловић наглашава да им је потребно само још више земље и да се подигне процес производње уз коришћење савремених агротехничких услова. Школа има озбиљан и стручан професорски кадар, а организатор је и неколико специјализованих изложби, где су у прилици да прикажу оно што производе. Ако говоримо о предностима, Михајловић наглашава да општина Лепосавић има добар географски положај , има добре саобраћајнице и железничку пругу што је компаративна предност, а поред Ибра још две реке које не пресушују што много значи у систему наводњавања. Лепосавић је на југозападној страни Копаоника што је , како каже Михајловић, богом дано подручје за воћарску производњу И потребно је само да се успоставе боље ралације са произвођачима и да се искористе потенцијали И Пољопривреде школе И Пољопривредног факултета који овде раде.

В.Вукојевић

Подели на: