Најновије вести

Удружена хуманост побеђује невољу

Будући центар површине 700 квадрата користиће око 130 деце са посебним потребама. Хумани градитељ Радош Петровић. Од 1. новембра у Републици Српској иде нова акција за сакупљање средстава за овај објекат и трајаће до 31. децембра

 

У Дневном центру „Подржи ме – 9. јануар”, симболично названом по Дану Републике Српске, у Микро насељу у Косовској Митровици прошле среде 16. октобра, свечано је обележен завршетак изградње крова на објекту. Свечаности су присуствовали председник скупштинског Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, председница Удружења родитеља деце са посебним потребама „Подржи ме” из Косовске Митровице Ивана Ракић, Радош Петровић привредник и извођач радова, који гради објекат бесплатно, бројни хуманитарци као и малишани из овог удружења са родитељима и пријатељима. – Ово је велики дан и за Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске као и за ово удружење и за све оне којима ће објекат користити. Пре 10 месеци нисмо имали ништа, имали смо само идеју и добру вољу. Данас се налазимо у једном објекту који има 700м2 који је предвиђен за децу и младе са посебним потребама – рекао је Арлов. Арлов је навео да су имали несебичну помоћ при извођењу радова.

РЕПУБЛИКА СРПСКА УЗ ДЕЦУ НА КИМ

– Морам да се захвалим хуманости Републике Српске, појединим предузећима са КиМ, фирми „РП Инвест 1980” власника Радоша Петровића, који гради овај објекат и који нас је већ два пута обрадовао. Градња самог објекта, системом „Кључ у руке”, кошта око 216 хиљада евра, али је Радош рекао да одмах одбијемо 20 одсто од тога, да ће он изводити радове бесплатно а да ћемо ми платити само материјал. Ми смо, 26. јула 2019. године положили камен темељац а 18. августа, дан пре Преображења, покренули изградњу. Рекли су нам да имамо средстава да почнемо изградњу и дођемо до прве фазе а онда је Петровић рекао да ће ову зграду ставити под кров а ви ћете дати колико имате и остало ћемо намирити када станемо. То је огромна помоћ јер смо се само пре два месеца налазили на ледини. Ово је био велики пројекат за невладине органзиације, за Удружење, за Одбор а ту је највише помогла Република Српска – казао је Арлов, уз аплаузе присутних њему и Радошу Петровићу који бесплатно гради објекат. Арлов је наговестио да ће и кабинет градоначелника Бања Луке додатно помоћи изградњу са још 10.000 КМ. – Република Српска све време живи и проживљава са вама. Ми вас најбоље разумемо од свих, и тај мотив помоћи овој деци, је мотив из Републике Српске. Посебно ме је обрадовала вест да ће у овај пројекат уложити још 10.000 марака из кабинета градоначелника Бања Луке. Ми акцију настављамо даље и од 1. новембра у Републици Српској иде нова акција која ће трајати до 31. децембра и верујем да ћемо скупити довољно средстава – рекао је Арлов. Радош Петровић, главни извођач радова, истиче да од самог почетка није оклевао да помогне. -Није било никаквих недоумица још првог дана када су ми се обратили и рекли шта им треба како би изградили овај објекат. Одмах сам пристао на услове и притом помогао колико сам могао са мојом фирмом. Мени је драго да помажем у оваквим приликама и увек сам ту да помогнем онолико колико могу – казао је Петровић, који је и у многим другим приликама помагао на северу Космета.

ОСТВАРЕЊЕ СНА

Председница Удружења родитеља деце са посебним потребама у Косовској Митровици „Подржи ме” Ивана Ракић је истакла да ово удружење броји доста пријатеља и да им је таква подршка од изузетног значаја јер је изградња овог Центра преко потребна. – Морам пре свега да се захвалим Одбору за помоћ Републике Српске Србима на КиМ, председнику Милораду Арлову, Радошу Петровићу, јер је то заиста највећа донација нашем Дневном центру и то је за сваку похвалу и надам се да ће Радошев пример видети и остали приватници или људи који се баве својим бизнисом и помоћи овој деци. Заиста сам поносна што смо данас у овом простору. Као мајка детета са посебним потребама увек сам маштала о нечему сличном. Данас већ видим да ћемо уз овакве пријатеље ово успети да саградимо. Захвална сам Републици Српској и морам да поздравим људе који раде у Удружењу јер су они моја велика подршка, своје волонтере, породице, децу и родитеље. Ово је њихова снага и морамо да се водимо тиме и што пре завршимо овај Дневни центар који је преко потребан Косову и Метохији – казала је Ракићева на пригодној свечаности обележавања постављања крова на овом објекту. Прва фирма која је донирала новчану помоћ за изградњу Дневног центра је компанија „МТС Д.О.О.” која послује у Косовској Митровици. Полагањем камена темељца 26. јуна званично је започета изградња Дневног центра „Подржи ме”, а Центар је почео да се гради 27. августа.

З. Влашковић

Подели на: