Најновије вести

Уједињене нације: Чекајући извештај о пребијању припадника Унмика

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да застој дијалога између Београда и Приштине представља потенцијалну опасност по стабилност. Шеф УН је, такође, навео и да очекује резултате истраге о хапшењу и пребијању двојице службеника Унмика у мају.

 

Шеф светске организације Антонио Гутерес навео је, у извештају о стању на Косову који је подељен амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН, да још није окончана интерна истрага о околностима које су крајем маја довеле до хапшења и пребијања двојице службеника мисије УН на Косову.

Руског дипломату Михаила Красношчекова је косовска полиција ухапсила и претукла упркос дипломатском имунитету, те касније прогласила “персоном нон грата”, што је у супротности са мандатом мисије УН на Косову.

Гутерес је такав потез приштинских власти назвао “неприхватљивим”, наводећи да интерна истрага о овом случају није окончана.

Брифинг Савета безбедности о стању на Косову заказан је за 31. октобар, па се очекује да би извештај о хапшењу руског дипломате могао бити завршен до тог датума.

Случај хапшења и пребијања Михаила Красношчекова већ је у знатној мери подигао тензије на седници Савета безбедности о Косову одржаној у јуну, пошто су се заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Полански и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оштро сукобили око тог инцидента.

“Незаконита акција је тако очигледна… Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Вљора Читаку нам је понудила верзију догађаја која се противи логици. Чак није успела да тачно изговори његово име”, рекао је руски дипломата.

Реакција Дмитрија Поланског уследила је пошто је Вљора Читаку оптужила Красношчекова да је, користећи званично возило Унмика, помагао подизање барикада и спречио да косовска полиција испуни задатак.

Интерна истрага УН о овом случају, наводи се у извештају у који је Интернет портал РТС-а имао увид, није окончана, док се против двојице службеника Унмика пред судом у Косовској Митровици и даље води процес због наводног “хулиганизма”.

Осим интерне истраге Уједињених нација, засебну истрагу о овом случају води и Русија, навео је Гутерес.

Застој дијалога је опасност по стабилност

Дуга пауза у званичним разговорима између Београда и Приштине, под окриљем Европске уније, зауставила је напредак ка нормализацији односа и представља ризик по стабилност на терену, навео је Гутерес.

Генерални секретар Уједињених нација је, такође, поздравио позив САД, Француске, Италије, Немачке и Велике Британије упућен странама у дијалогу, наводећи да је ових пет земаља од Приштине затражило да укину таксу од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ и позвале Београд да одустане од “кампање повлачења признања”.

Шеф УН је, истовремено, истакао важност наставка дијалога чим буде формирана нова косовска влада, наводећи да сталне тензије између Београда и Приштине настављају да подривају шансе за наставак разговора и изазивају забринутост око начина на који би се те тензије могле одразити на стање на терену.

Уједињене нације су, још једном, упозориле и на мали број повратника на Косово. Према подацима Унмика, од средине маја до половине септембра се у своје домове вратила свега 31 особа, чиме је укупан број повратника од 2000. године достихао 28.185 особа, од чега су 12.000 Срби.

Шеф УН је, на концу, упозорио на нападе на гробља и верске објекте, подсећајући на нападе на цркву у Призрену и џамију у Урошевцу, као и уништавање православних и муслиманских гробова на гробљима у Липљану и Приштини.

Подели на: