Најновије вести

Ујкани: Долазак нових инвеститора на Косово мисаона именица, влада хитно да помогне онима који су ту

Извршни директор Савета европских инвеститора на Косову Емруш Ујкани изјавио је за Косово Онлајн да влада на челу са Авдулахом Хотијем није у стању да постигне консензус о Нацрту закона о економском опораваку, да је ситуација на терену алармантна и да није време за прикупљање политичких поена.

 

“Верујем да ће закони представљати важну основу за развој земље, али је нелогично како ти закони до сада нису усвојени у Скупштини. То нам још једном показује да ова влада трпи последице претходне владе, јер није у стању да у хитној ситуацији као што је ова постигне консензус, о коме се не би требало ни расправљати”, каже у изјави за Косово Онлајн Ујкани.
Економија на Косову је веома угрожена, приватни сектор је најпогођенији мерама против сузбијања коронавируса и једина нада је да се предузму неопходни кораци, а као први корак Ујкани наводи помоћ из буџета Косова.

“Разуме се да најпре треба да се искористе унутрашњи ресурси, јер је апсолутно неразумљиво и нелогично коришћење других механизама. Једно треба узети у обзир, Европска Унија је протеклих дана расправљала о пакету економске помоћи након пандемије, а како се очекује и Западни Балкан ће бити обухваћен њиме, што је охрабрујуће. Али ће бити потребно пуно времена да се то реализује. Верујем да ће посланици Скупштине Косова и сви остали релевантни фактори шватити да пандемија још није дала своје коначне ефекте, они ће се тек осетити и уколико се не усвоји пакет мера не видим излаз из стања у каквом смо сада”, напомиње Ујкани.
Он наводи и да је Косово неповољно место за улагање, а у тренутној ситуацији долазак страних инвестиција је мисаона именица, приоритет ће бити да се задрже постојећи инвеститори.
“Због ове кризе у којој се сада налазимо не говори се о доласку нових инвеститора већ ће главна тема бити како да сачувамо постојеће, а по мени не чинимо довољно да их заштитимо и задржимо. Не треба заборавити да пакет економског опоравка занима и актуелне инвеститоре и ако не успемо да их на неки начин задовољимо онда је тешко да ћемо успети да доведемо нове”, закључује Ујкани.

Ујкани се осврнуо и на недавне изјаве косовског министра за инфраструктуру, који је рекао да је одлагањем састанка у САД, Косово изгубило пет стратешки важних пројеката, напомињући да је истина да и Косово и Србија остају без доброг дела предвиђених пројеката.
Ујкани је ипак оптимиста и верује да ће америчка администрација поново покренути ту иницијативу, која не би требало да се пропусти. Он такође сматра да ће у преговорима на експертском нивоу између Косова и Србије економски споразуми имати смисла само уколико дође до постизања финалног споразума.

“И споразуми у вези економије на неки начин имају политички карактер јер слободан проток робе, приступ услугама, све то има везе са економијом. Али ако сагледамо препреке, оне нас воде до политике. Поздрављам наставак дијалога, бар да се стране врате за преговарачки сто, како се не би наставила напета ситуација .Они који нам желе добро требало би да на обе стране изврше притисак да се у што скоријем року постигне коначни споразум и то је једино што нам је сада потребно”, закључио је Ујкани.

Подели на: