Најновије вести

Улагање у будућност младих

Ракић, Јевтић и Поповић отврили у Грачаници Омладински центар

 

Заменик косовског премијера и министар локалне самоуправе Горан Ракић, министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и председник општине Грачаница Срђан Поповић отворили су Омладински центар у Грачаници.
Честитајући велики православни празник Успење Пресвете Богородице министар Ракић је истакао да су млади људи наша будућност, и обећао да ће преко министарства обезбедити ИТ опрему за Омладински центар.
-Наша је обавеза да тамо где је наша будућност будемо присутни и ми, и не само то, већ да пружимо и максималну подршку. Нећемо се зауставити на овоме и општина Грачаница ће имати нашу подршку као и сам председник Срђан Поповић, рекао је Ракић.
Изгрдња Омладинског центра почела је пре годину дана. Објекат има 100 квадрата и биће седиште окупљања младих из Грачанице, посебно невладиних организација. Чиниће га сала за конференције, односно састанке, канцеларија за преводиоце, као и простор предвиђен за одмор. Председник Омладинског центра Душан Борисављевић каже да ће се у њему окупљати млади перспективни људи који ће учинити нешто више за бољу будућност младих људи на Косову.
-Поносни смо на сарадњу и подршку коју имамо од стране локалне самоуправе и од стране наших пријатеља и партнера. Посебно ми је драго што ће Омладински центар бити опремљен ИТ опремом од стране министарства за локалну самоуправу и овом приликом се захваљујем господину Ракићу на овако лепом гесту. Ово је од велике важности за све нас јер ће допринети бољем функционисању Омладинског савета од чега ће наша заједница имати бољитак, рекао је Борисављевић.
Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић нагласио је да министарство наставља да решава оне проблеме и подржава оне пројекте које значе живот, а то је најважније.
-Овај пројекат је пример онога што треба да буде залог за будућност у смислу да млади треба да буду темељ нашег друштва. Ово је мала ствар у односу на оно што ми као политички представници имамо обавезу да радимо како би се живот свих наших суграђана , без обзира где живе на Косову, из дана у дан побољшавао, рекао је Јевтић.
Обраћајући се гостима и мештанима Грачанице који су присуствовали отварању, Јевтић је изразио наду да ће у будућности управо Омладински центар бити место одакле ће се добијати нове идеје, нови пројекти, нове иницијативе, и да ће све бити усмерено на побољшање живота младих.
-Омладинци су преко локалне самоуправе изразили жељу да раде у једном оваквом простору. Ми смо били у могућности да им, заједно са канцеларијом Европске уније, са ИОМ (Мећународна организација за миграције)и Општином Грачаница, овакав један простор омогућимо. Донацијом коју је обећао министар Ракић заокружићемо ову причу, казао је Јевтић.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић је у свом обраћању присутнима рекао да је ово велики дан за ову локалну самоуправу.
-Сећам се првог састанка на којем су ови млади људи изразили жељу да имају модеран Омладински центар. Били су пуни енергије и идеја и срећан сам што смо изградили то место где ће они радити и стварати. Желим им пуно успеха, и да кажем да све ово не би успели без Министарства за заједнице и повратак, Европске уније, министра Ракића који је разумео потребу да општина Грачаница треба да има један овакав центар. Будућност можемо градити само ако имамо јаку и паметну омладину, младе људе који ће стварати, који ће на овим просторима живети и планирати своју будућност. Нама на локалном и централном нивоу власти је да им обезбедимо што боље услове за то, рекао је Поповић.
Отварању Омладинског центра у Грачаници присуствовали су посланици у српском и парламенту Привремених косовских институција Милан Савић и Љубинко Караџић, директор КБЦ Приштина-Грачаница Братислав Лазић и Малинка Митровић испред Канцеларије за КиМ.
Изградњу Омладинског центра финансирала је Општина Грачаница, Министарство за заједнице и повратак, Канцеларија ЕУ на Косову. Имплементиран је од стране ИОМ-а.

М.Ч.

Подели на: