Најновије вести

Универзитет је, као институција, симбол опстанка и утемељености једног народа

Ослањајући се поносно на своју традицију, дугу већ више од пола века, Универзитет наставља да школује будући инелектуални капитал наше земље – казао ректор Универзитета, Здравко Витошевић. – Видовдан је место нашег рађања, наше окупљање, наша будућност – истакао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић

 

 

Поводом, Видовдана, 28. јуна, Дана Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, у амфитеатру Техничког факултета одржана је Свечана академија на којој су били присутни директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, бројни представници универзитета из Србије као и Бањалуке, професори универзитета, студенти, представници локалних самоуправа са КиМ и други. – Видовдан је дан који је генетски и историјски упамћен, уткан и обележен у српске животне приче. Видовдан је у нашим читанкама, у нашим књигама, ту – у нама самима, из истог оног разлога због којег ми, који смо данас овде на Косову и Метохији, не можемо прихватити нестајање са својих вековних огњишта. У видовданском постојању и његовом трајању искри и живи наш Универзитет, данас, више него икада потребан и важан Србији, Србима и судбини српској. И траје Универзитет у Приштини, сада у Косовској Митровици а Видовдан га постојано чува. Девет и по хиљада његових студената, 800 његових професора, траје на Косову и Метохији знајући да својим постојањем и трајањем на посебан, готово ирационалан начин, поништавају нечију заблуду да наш народ може нестати са плодног косметског тла – казао је у уводној речи Свечане академије ректор Приштинског универзитета, са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Здравко Витошевић.

ПОЛА ВЕКА РАДА УНИВЕРЗИТЕТА

Он је казао да је Универзитет у Приштини модерна високошколска институција која припада породици српских и европских универзитета и да на његових десет факултета високо образовање стичу и првим научно-истраживачким корацима подучавају се његови студенти груписани у више од 96 студијских програма. – Ослањајући се поносно на своју традицију, дугу већ више од пола века, Универзитет наставља да школује будући интелектуалникапитал наше земље, не заборављајући да подсети да у земљи косовско-метохијској још има мириса живота и све док осећамо тај мирис божура, трајаћемо и ми на њој. Универзитет је, као институција, увек био симбол опстанка и утемељености једног народа, а када је реч о нашем народу и његовој државотворности, наш универзитет је једна од институција, која сабирајући васколику енерегију и вредности, омогућава да се премосте све невоље и тако опстанемо на косовско-метохијском тлу. Наш универзитет ће увек бити на путу остваривања слободе, очувања идентитета… зато, чувајмо га, заједно са нашим студентима и косовско-метохијским заветом. Космет то од нас очекује – нагласио је ректор Витошевић. Он је на крају казао да смо заједно са нашим народом били обесправљени, прогнани, уништавани, али да никад нисмо били поражени и да Универзитет као храм науке, културе, историје и традиције треба да чувамо као исконско извориште. Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић истакла је да Универзитет у Приштини има итекако велики значај за државу Србију, али и за њен целокупни образовни систем. – Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици данас обележава јубилеј и данас је прилика да се подсетимо колики значај ова институција има за Србију и цео њен образовни систем. Овај Универзитет је и поред бројних потешкоћа успео да се консолидује и остане у образовном систему Републике Србије и постане образовна институција од изузетног значаја. Након 1999. године, Универзитет је био принуђен да се премести и организује рад са других локација, али је сачувао и показао свој квалитет, оно по чему је и препознатљив. Наша је обавеза и дужност да бринемо о нашим сународницима на Косову и Метохији, а ово је само један од начина колико можемо да урадимо – казала је Дукић Мијатовић.

СРБИЈА ЋЕ И ДАЉЕ УЛАГАТИ НА КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, обраћајући се на Свечаној академији, казао је да Видовдан представља место нашег рађања, окупљања и наше будућности. – Управо сам се вратио из Грачанице, где сам јутрос под сводом Милутинове задужбине дочекао Видовдан, заједно са нашим патријархом и нашим народом. Рекао сам да је целокупни српски народ присутан у Грачаници јер је то та историјска битка одакле се сви подижемо до висина које представљају нашу историју и име и презиме. Видовдан је место нашег рађања, наше окупљање, наша будућност. Видовданска етика је наш пут и другог избора немамо. Због свега онога што смо претрпели, ми смо данас више него икада дужни да се боримо за државу Србију, као што су то чинили наши претходници, јер само тако можемо да се боримо и за наше Косово и Метохију. Захваљујући будној политици председника Александра Вучића, где градимо мир и стабилност, где се боримо за сваког нашег човека, ми смо у могућности, да више него икада, улажемо на простор Косова и Метохије – рекао је Петковић. Петковић је даље навео да ће држава Србија наставити да улаже на простору Косова и Метохије. – Имеђу осталог, ту је и инвестиција од 490 милиона динара за нову зграду универзитета, која ће бити на понос свима у Косовској Митровици, која ће представљати симбол овог предивног универзитета који траје више од пола века. Реконструисаћемо и Клиничко- -болнички центар у Косовској Митровици и изградити нову болницу у Грачаници. Радимо и три вртића, поправљамо и реконструишемо путеве, пружамо финансијску помоћ и чинићемо то још више, јаче и снажније али морамо да имамо плодове мира и стабилности овде на простору Западног Балкана – нагласио је Петковић. Петковић је Албанцима поручио да Србија жели мир, жели да разговара али да не пристаје на понижења. – Ми смо поносан народ који не постоји од јуче. Народ, који је своје име и презиме записао још од Видовдана и Светог кнеза Лазара који нам је показао куда треба да идемо – додао је Петковић и пожелео студентима и професорима да се још дуго окупљамо на овај свети дан како бисмо славили само успехе.

ПОВЕЉЕ ЗА АФИРМАЦИЈУ УНИВЕРЗИТЕТА

Петковић је подсетио и на специфичне околности и проблеме који муче искључиво српски народ на Косову и Метохији. – Проблеме нажалост имамо и на терену. Ја сам данас у порти манастира у Грачаници дочекао Драгицу Гашић, прва повратница у Ђаковици, која је у свој родни град дошла након 20 година. Она је наш херој и мученик. С обзиром да се данас, на Видовдан, испред њене родне куће у Ђаковици организује протест, са жељом да је истерају из Ђаковице, једанаест невладиних организација против храбре, достојанствене Драгице устало је данас и шаље петицију такозваној влади у Приштини – рекао је Петковић. И ове године, традиционално, најбољи студенти са десет факултета Универзитета у Приштини награђени су новчаном наградом и повељом „Истакнути студент”, док су посебне Видовданске повеље за афирмацију и очување Универзитета у Приштини, уручене проф. др Даници Андрејевић, редовном професору на Филозофском факултету у пензији и председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу који су се на крају захвалили на урученим признањима. З.Влашковић

 

 

Подели на: