Најновије вести

УНМИК: Незаконито хапшење и пребијање службеника УН на Косову

Шеф УНМИК-а Захир Танин на седници Савета безбедности УН оптужио косовске власти за пребијање и незаконито хапшење двојице службеника мисије УН на Косову. Ставове Србије представља министар спољних послова Ивица Дачић. Дачић је оштро осудио последње активности Приштине, попут упада јединица Росу на север Косова, хапшења Срба, пребројавање гласова из централне Србије у белим заштитним оделима.Седници присуствује и косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку.

 

Шеф Унмика Захир Танин је на почетку седнице представио извештај и указао на случај пребијања двојице припадница Унмика од стране косовске полиције.

Танин је жестоко је оптужио косовске власти са серију противправних потеза у вези са хапшењем и пребијањем двојице службеника мисије УН на Косову.

Танин је рекао да, према резултатима интерне истраге УН, двојица службеника нису повезана са било каквим криминалним делима, као и да их је косовска полиција ухапсила пошто су се јасно идентификовали као службеници УНМИК-а.

“Такође, имамо доказе о прекомерној употреби силе”, рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да су им припадници косовске полиције нанели тешке телесне повреде.

Танин је рекао и да је косовска полиција, без овлашћења, задржала возило УНМИК-а и ухапсила службенике док су били наа званичној дужности.

“Косовске власти морају да истраже и позову починиоце на одговорност”, рекао је шеф УНМИК-а, наводећи да је о томе већ расправљао са представницима власти у Приштини.

Танин је поздравио напоре међународних фактора да се обнови дијалог и навео како је убеђен да споразум Београда и Приштине може да буде одржив само ако је заснован на одговорном деловању и уз учешће локалних заједница у дијалогу.

Оцењује да су парламентарни избори на КиМ показали промену у политичком окружењу и да су бирача одлучили да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости.

Наводи да су области са српском већином на КиМ забележили највећу излазност у последње време и да ће Српска листа вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту и додаје да су међународни посматрачи позитивно оценили изборе, али да је било и изазова као што су финансирање кампање, застрашивање, притисак на бираче у областима са српском већином.

Ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић, а упркос наводима да јој термин не одговара, седници присуствује и Вљора Читаку.

Дачић осудио активности Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на седници говорио о прекиду дијалога Београда и Приштине, истакавши да је Србија спремна да разговоре настави већ сутра ако се за то стекну услови.

Подсетио је на увођење такси од 100 одсто на српску робу и напоменуо да је Приштина такву одлуку донела након неуспешног гласања у Интерполу.

“Упркос осуди међународне заједнице, оне су на снази већ годину дана. Штета је неколико стотина милиона долара и сваког дана је све већа”, навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је оштро осудио последње активности Приштине, попут упада јединица Росу на север Косова, хапшења Срба, пребројавање гласова из централне Србије у белим заштитним оделима.

Подсетио је да седам година учествује на седницама Савета безбедности, а да се 22. пут обраћа. За то време, каже, на КиМ није учињено ништа да се Србима омогући живот достојан човека.

“Стандарди у поштовању људских права напрасно су постали спорна тема. Дужност свих нас је да људи на КиМ не постану таоци перспективе проналажења дуготрајног решења. Овим људима мора да се обезбеди право на повратак, запослење, верске слободе, право на учешће у политичком животу”, наглашава министар спољних послова Србије.

Ово је последње овогодишње представљање извештаја о раду Унмика и ситуацији у покрајини, а и последње тромесечно. Од идуће године подносиће се на пола године.

Подели на: