уторак, 21. фебруара 2023. | 10:13
Најновије вести

УНМИК: Осигурати безбедно окружење за новинаре на Косову и Метохији

Специјални представник генералног секретара и шеф УНМИК-а Захир Танин позвао је на осигуравање безбедног и подстицајног окружења за новинаре на Косову и Метохији, саопштено је из УНМИК-а.

Танин је указао на важност обезбеђивања и погодног окружења које омогућава новинарима из свих заједница да ефикасно истражују и извештавају о питањима која утичу на КиМ, како и приличи плуралистичком и демократском друштву, наводи се у саопштењу.

Танин је изразио жаљење због напада и застрашивања новинара после недавних инцидената, као и због ограничења њихове слободе кретања.

“Такви инциденти стварају окружење страха и аутоцензуре која људима на КиМ одузима право да знају. Новинарство игра критичну функцију јачањем одговорности и приступа информацијама у борби против криминала и корупције”, додаје се.

Танин, стога, позива власти у Приштини да одмах истраже нападе и претње новинарима и подстиче их да обнове своје напоре како би обезбедили неограничено остваривање слободе медија и права на информисање, додаје се у саопштењу.

Подели на: