Најновије вести

УНС протестује због малтретирања екипе Радио Гораждевца

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на КиМ протестује због ометања рада и неовлашћеног легитимисања новинарске екипе Радио Гораждевца у којој су били главни и одговорни уредник овог медија Дарко Димитријевић и сниматељ Милић Петровић и тражи да полиција пронађе особе које су малтретирале новинаре.

 

 

Дарко Димитријевић, иначе и председник УНС-а на Косову, који је са колегом сниматељем правио телевизијски прилог у Руговској клисури, рекао је УНС-у да се поред њих зауставило возило из којег је изашла непозната особа у маскирним панталонама и на албанском језику им тражила документа.

“Питао је: `Ко сте ви?`. Рекли смо да смо новинари Радио Гораждевца, након чега је постао агресиван. Затим је из аутомобила изашао и други човек, који је стао на неколико метара од нас. Особа у маскирним панталонама нам је тражила документа, а ја сам одбио да их дам. Колега Милић је пришао и показао прес картицу. Имали смо видљиве прес ознаке на аутомобилу и камеру. Питао сам да ли су полиција, али нисам добио никакав одговор. Имао сам осећај да је мушкарац у маскирним панталонама био спреман да ме удари. То је трајало четири, пет минута, након чега су бесно залупили врата и отишли”, рекао је Димитријевић УНС-у.

Димитријевић додаје да су више пута снимали у Руговоској клисури, али је ово први пут да су доживели малтретирање.

“То је показатељ како део албанске заједнице гледа на Србе, јер чим су видели аутомобил београдских регистарских ознака и камеру вратили су се 100 метара у рикверц да се расправљају и обрачунавају с нама”, навео је Димитријевић.

УНС и УНС на Косову траже од тужилаштва да преиспита одлуку да нема места покретању истраге и сматрају да се ради о покушају застрашивања новинара од стране особа чији идентитет мора да утврди полиција.

Подели на: