Најновије вести

Уручена награда ”Мирко Чупић”

Видовданске свечаности у Грачаници.

 

Књижевној вечери УНИД ”Панорама-Јединство” у Грачаници, уочи Видовдана 2021. године, присуствовао је и један од двојице прошлогодишњих добитника награде ”Мирко Чупић” – Велиша Кадић, новинар из Црне Горе. Подсетимо, поменуту награду додељује УНИД ”Панорама-Јединство” новинарима за показану храброст у обављању свог посла. Прошле године је она додељена Миодрагу Секуловићу и поменутом Велиши Кадићу, дописницима Вечерњих Новости из Црне Горе. Због мера спречавања ширења коронавируса њих двојица нису били у могућности да награду приме у децембру, већ је уручивање померено.
Захваљујући се на награди Кадић је рекао да су са посебним узбуђењем и радошћу примили вест о добијању награде за новинарску храброст и истраживачко новинарство листа ”Јединство”. Он је нагласио да су Срби са КиМ део велике борбе у одбрани светиња у Црној Гори, јер су цело време били директни учесници литија, јер су слали поруке подршке које су их, како је рекао, крепиле и снажиле. Зато је за њих ова награда значајнија од било које друге награде.
-Са крстом, иконама, свећама и нас двојица, који смо били део 250 хиљада Христових војника, корачали смо најблагословенији ход у нашим животима. Поред нас, по снегу и леду, киши и сунцу, скакутала су деца озарених лица, њихови родитељи, бремешне деке и баке, а предводили су нас узвишени архијереји, свештенство и монаштво. Генерације које је спојио само један циљ- одбранити светиње. У Црној Гори десило се чудо Божије. Господ је свратио да се мало одмори подно Ловћена, пробудио уснули народ и подигао га на ноге. Отпор против безаконог Закона о слободи вероисповести је најлепша библијска прича икада написана на овим просторима. Прскани смо бибер спрејевима, сузавцима, уз шок бомбе и претње које смо свакодневно добијали као и наше породице. Нису нас поколебали да до краја пишемо храбро и истинито по цену сопствених живота, рекао је Кадић.

 

М.Ч.

Подели на: