Најновије вести

Усаглашена Декларација у Атини – подршка Украјини и европској будућности Западног Балкана

На неформалној вечери лидера Западног Балкана и европских званичника, на којој је учествовао и председник Србије Александар Вучић, усаглашена је Декларација којом се даје подршка Украјини и њеном председнику Володимиру Зеленском, али се и истиче да је важно да се заокружи визија Европске уније, у чијем би саставу били Западни Балкан, Украјина и Молдавија.

 

 

Лидери са Западног Балкана и европски званичници окупили су се синоћ на неформалној вечери, коју је грчки премијер Киријакос Мицотакис организовао поводом 20 година од Самита Европска Унија – Западни Балкан и усвајања Солунске декларације.

На састанку, који је одржан у вили “Максимос” у Атини, разговарало се о проширењу ЕУ и европској будућности региона, као и о рату у Украјини.

На вечери је усаглашена и Декларација којом се даје подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама, а истиче се и да Западни Балкан, Украјина и Република Молдавија имају заједничко европско наслеђе, историју и будућност.

Како је Спутњик јавио, на противљење председника Вучића није усвојена одредба о позиву на увођење санкција Русији.

Вучић је, уочи вечере, најавио да ће се у уторак састати са украјинским председником Володимиром Зеленским.

 

Подели на: