Најновије вести

Ускоро представа „Усуд по Гиргорију“

Прес – конференција у Дому културе у Зубином Потоку

 

Представа “У(суд) по Григорију”, биће премијерно приказана почетком јуна, у оквиру традиционалне манифестације “Дани Григорија Божовића” у Зубином Потоку
У Дому културе “Стари Колашин” у Зубином Потоку одржана је конференција за медије поводом припреме нове представе “У(суд) по Григорију”, која ће бити рађена у копродукцији Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници и Дома културе ,,Стари Колашин” у Зубином Потоку. На конференцији су говорили писац ове драме Милош Латиновић, редитељ Бранко Поповић, директор Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници Предраг Радоњић, новинар и књижевник Живојин Ракочевић и директор Дома културе “Стари Колашин” Андријана Живановић.
-Књижевна награда Друштва књижевника Косова и Мет охије дуже од 20 година носи име Гиррорија Божовића. Дом културе “Стари Колашин” такође има књижевну награду дуги низ година, која носи његово име, а организовали смо и три научна скупа посвећена животу и делу Григорија Божовића у сарадњи са Филозофским факултетом Приштина-Косовска Митровица и то 2005, 2015 и 2020. године. Припрема представе “У(суд) по Григорију” започела је прошле године на иницијативу директора Дома културе “Грачаница”, новинара и књижевника Живојина Ракочевића, директора Народног позоришта Приштина Предрага Радоњића и моје маленкости, рекла је директор Дома културе “Стари Колашин” Андријана Живановић, након чега је са директором Народног позоришта у Приштини Предрагом Радоњићем потписала Меморандум о копродукцији ове позоришне представе.
Сцене из живота и литературе нашег чувеног писца Григорија Божовића наћи ће се по први пут на позоришној сцени, а њих ће верно дочарати глумци Народног позоришта Приштина.
Ова драма писана је годину дана, сама идеја је разматрана три или четири године, док је писац истраживање лика и дела Григорија Божовића започео још пре 12 година. Његов живот био је драма сама по себи, од почетка до краја, до смрти стрељањем у Београду, што је био лајт-мотив за писца приликом представљања његове литературе. Редитељу Бранку Поповићу поверено је режирање представе “У(суд) по Григорију”, чије је премијерно приказивање заказано за почетак јуна, у оквиру традиционалне манифестације “Дани Григорија Божовића” у Зубином Потоку.
 С.Ђукић

Подели на: