субота, 18. септембра 2021. | 21:33

Усвојен Извештај о Косову и Метохији

Посланици Народне Скупштине су око 17.15 изгласали Извештај о Косову и Метохији који је у понедељак представио председник Србије Александар Вучић.

 

Од укупно 162 посланика који су присуствовали посебној седници Народне скупштине, 145 посланика гласало је за усвајање Извештаја о Косову и Метохији.

Четири посланика је гласало против, док уздржаних није било. Тринаест посланика Народне скупштине није гласало.

У Извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године наводи се да је Србија одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на Космету.

“Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће”, пише у извештају.

Истиче се да су Срби Бриселским споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти. Произвољне су критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција, јер су Срби добили право на формирање Заједнице српских општина као додатног механизма.

Председник Србије Александар Вучић је образлажући извештај рекао да је “време да изаберемо између слатке лажи и горке истине”.

Ако буде компромиса, народ ће о томе морати да се изјасни, а референдум ће бити обавезујући, поручио је председник и истакао да ћемо добити више него што смо имали.

Расправа о извештају трајала је два дана.

Подели на: