среда, 07. јуна 2023. | 21:10
Најновије вести

Усвојен лекс специјалис за “швајцарце”

Скупштина Србије усвојила је Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарских францима који је резултат компромисног решења између државе, удружења грађана и банака. Плате запослених у предшколским установама од маја биће повећане за девет одсто, предвиђено је допунама Закона о буџетском систему које је Скупштина Србије усвојила.

 

Грађани ће имати избор да ли ће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави кориснику понуду за закључење уговора.

Ако прихвати да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и с њом закључи уговор о конверзији.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће се лекс специјалисом о грађанима задуженим у швајцарцима после више од једне деценије решити тај проблем за њих 15.785.

“Најважније је да ће тим законом бити обухваћени сви корисници тих кредита, како би грађанима омогућили трајно решење проблема”, нагласио је Мали.

Он је још једном подсетио да је решење проблема задужених у швајцарским францима могуће захваљујући одличним макроекономским резултатима који су постигнути.

“Чињеница је да четврту годину заредом имамо суфицит. У прва три месеца он је износио 15,8 милијарди, иако смо планирали дефицит од 19 милијарди динара”, рекао је Мали.

Лекс специјалис предвиђа да су банке дужне да на износ добијен конверзијом примене каматну стопу према понуди банке која је важила 31. марта 2019. године за кредите индексиране у еврима исте вредности и рочности. Биће примењен лимит од 3,4 одсто, плус тромесечни или шестомесечни Еурибор за варијабилне каматне стопе и лимит од 4 одсто за фиксне каматне стопе.

“Суштина је да кроз ограничавање висине каматне стопе планирамо да ризик даље отплате кредита сведемо на минимум. Верујем да су корисници кредита задовољни овим коначним решењем”, закључио је министар Мали, који тренутно борави у званичној посети Пекингу.

Плате запослених у предшколским установама ће од маја бити повећане за девет одсто, предвиђено је допунама Закона о буџетском систему које је Скупштина Србије данас усвојила.

“Плате запослених у предшколским установама биће повећане за девет одсто у односу на плату из децембра 2018. године, уместо досадашњих седам одсто, почев од плате за мај 2019. године”, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Посланици гласају о више законских предлога и споразума, међу којима је и Предлог закона о давању гаранције Србије и у корист Сосијете Женерал банке, Комерцијалне банке и Војвођанске банке за измирење обавеза ЈП “Србијагас”.

“Реч је о задужењу ‘Србијагаса’ по основу Уговора о кредиту за изградњу гасовода на територији Србије од границе с Бугарском до границе с Мађарском и другим суседним земљама са Србијом, кроз улагање у капитал акционарског друштва Соутх Стреам Сербиа из Швајцарске”, рекао је недавно Мали.

Износ кредита је 70 милиона евра, а рок враћања шест година, укључујући период почека од две године.

Подели на: