понедељак, 20. фебруара 2023. | 06:20
Најновије вести

Усвојена Одлука о буџету за 2021. годину

Седма седница Скупштине општине Лепосавић

 

Одборници Скупштине општине Лепосавић на својој седмој седници усвојили су најважнији доцумент, Одлуку о буџету на наредну годину, а усвојено је и низ одлука о трансферу буџетских средства са једне буџетске линије на другу, као и одлуку о уклањању привремених објеката.
Лепосавић, 29. Септембра- Уз поштовање свих епидемиолошких мера, поштовање дистанце приликом седења, ношења маски и дезинфекцију руку у великој сали Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу одржана је седма седница Скупштине општине Лепосавић, којој је присуствовало осамнаест од деветнаест одборника, колики је сазив ове Скупштине.
У сали Центра за културу у последње време одржавају се седнице Скупштине општине јер ова сала има 400 места и може се испоштовати дистанца измедју одборника и осталих присутних на седници. Одборници су најпре усвојили записник са предходне шесте седнице, а потом се прешло на рад по дневном реду. Усвојен је најважнији документ, Одлука о буџету Скупштине општине за 2021. годину, са тринаест гласова, док је пет посланика Партије косовских Срба било против ове одлуке. Буџет је образложила директорка Одлејења за политику И финансије Наташа Настић, истичући да укупан буџет за 2021 износи 4. 313. 184 евра и за 514. 520 евра мањи је, у односу на ову годину.
Председавајући Скупштином Никола Лазовић, казао је да и поред тога што ће буџет за наредну годину бити мањи за пола милиона евра, због пандемије Корона вируса, постигнут је компромис са градјанима у области капиталних објеката где ће се и колико градити идуће године.
– Са градјанима из свих пет месних заједница постигли смо компромис и усагласили смо план рада капиталних објеката, који обухвата цело подручје општине, а водили смо рачуна о равномерној заступљености у складу са расположивим средствима с обзиром на велико умањење које ћемо имати, рекао је Лазовић.
Планом за капиталне пројекте предвидјен је износ од 1.549 299 евра и овим средствима градиће се пројекти у области инфраструктуре, путеви, канализационе мреже, градски трг, улична расвета и многи други. Нису успели да све пројекте уврсте у план за 2021 годину, због умањења средстава, али ће се треудити да то надоместе из других фондова.
Узимајући учешће у расправи, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, истакао је да је захтева градјана било много, али у складу са приоритетима трудићемо се да изадјемо у сусрет нашим градјанима и решавамо њихове проблеме, како би смо стварали што квалитетније услове за живот на овом простору.
– Ми смо ту да радимо у интересу градјана и евидентирали смо све њихове захтеве, а настојаћемо да из других извора, преко Канцеларије за Косово и Метохију, ресорних министарстава и медјународних организација обезбедимо средства за реализацију пројекта који се односе на уредјење инфраструктуре у урбаном делу, као и у селима наше општине, казао је Тодић.
Усвојене су и тачке дневног реда које се односе на трансфер средстава предвидјених за капиталне трошкове из подпрограма образовања у подпрограм администрација и особље, као и одлука о реалокацији средстава у оквиру економске категорије, капитални трошкови.
Против пете тачке да се уопште уврсти у дневни ред, а и против одлуке да се она усвоји били су одборници Партије косовских Срба, а она се односи на уклањање привремених објеката- гаража.
Одборник ПКС, Драган Јаблановић, рекао је да су градјани саградили привремене објекте гараже пре тридесет годинина и тачно је да су то привремени објекти, али да они ипак имају своја права и да требају на неки начин да буду обештећени.
– Оваквим начином рада стварамо раздор код градјана, јер једнима чинимо услугу , док другима рушимо имовину. Сматарамо, да ипак треба наћи компромисно решење и ово питање одложити за сада, казао је Јаблановић.
Одлука о уклањању привремених објеката- гаража, које се налазе на локацији испред две новосаградјене зграде у које су се недавно уселили станари, усвојена са тринаест гласова, док су одборници опозиције , Партије косовских Срба, њих петоро, били против. Верица Вукојевић

Подели на: