Најновије вести

Усвојена заједничка декларација представника четири општине са севера КиМ

Данас је у Звечану одржана заједничка седница Скупштина општина Звечан, Северна Митровица, Зубин Поток и Лепосавић . Одборници општина са севера КиМ донели су Декларацију са заједничким закључцима коју је након седнице прочитао председник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић.

 

 

У тексту се наводи да Срби са КиМ дају подршку председнику Србије Александру Вучићу да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.

У Декларацији се захтева да се најхитрније и без икаквих одлагања формира Заједница српских општина, онако како је дефинисана споразумима у Бриселу, јер је то, наводи се потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права и подсећа да се на формирање ЗСО чека скоро 10 година и да српски народ не прихвата било какво одлагање овог процеса, чији је гарант Европска унија.

Представници су позвали Кфор и остале међународне институције да у складу са Резолуцијим СБ УН 1244 и у складу са Војно – техничким споразумом из Куманова осигурају мир и безбедност за све грађане и не дозволе да буду инструмент у рукама Приштине која настоји да насиље користи као средство политичке борбе за решавање отворених питања.

Наводи се да главни извор нестабилности на северу долази из правца Приштине, а један од њих је и долазак специјалних полицијских јединица у које српски народ нема поверење.

У Декларацији се позива команда мисије КФОР да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународна заједница да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере.

Истовремено, позивају се грађани да не “упадну у замку” једностраних одлука и примамљивих понуда Аљбина Куртија по питању регистарских таблица и личних докумената јер то није у складу са договором у Бриселу,наводећи да Приштина користи то као почетак коначног обрачуна са српским народом и Србијом на овим просторима.

Одборници су поручили да ће као и до сада увек бити испред свог народа и борити се за мир, и њихова права на живот достојан човека.

“Уверавамо грађане да смо од нашег председника Александра Вучића добили јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром нашег народа, и да српски народ неће бити сам у овим тешким и изазовним временима. Ми смо опредељени за мир и дијалог, за компромисна и дугорочна решења, али је за дијалог потребно и да друга страна уважи интересе нашег народа и поштује преузете обавезе”, наводи се у декларацији.

У случају да не дође до компромисног решења, одборници су истакли да ће као српски политички представници заједно са свим сународницима започети процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.

Како се наводи у Декларацији, на седници је разматрана политичко-безбедносна ситуација пре свега у односу на једностране потезе централних власти из Приштине којима се угрожавају основна људска и политичка права српског народа, перманентно крши Бриселски споразум, онемогућава формирање Заједнице српских општина, крше сви постугнути споразуми, угрожава мир и спокојство грађана институционалним насиљем, монтираним истрагама и судским процесима, константним упадима до зуба наоружаних специјалних јединица Приштине, пребијањем и рањавањем грађана српске националности забраном гласања и изјашњавања на референдуму, онемогућавањем пружања здравствене неге одузимањем лекова, запленом санитетских возила, спречавањем процеса вакцинације грађана, онемогућавањем слободе кретање уништавањем сеоских путева, намером одузимања личних докумената, спречавањем спортских догађаја и манифестација, а свесни да је питање регистарских таблица и улазно/излазног документа само почетак јачег притиска на српски народ са циљем протеривања Срба са ових простора.

Подели на: