Најновије вести

Усвојени извештаји о раду општинских служби

Одржана прва редовна седница Скупштине општине Грачаница

 

Прву редовну седницу Скупштине општине Грачаница обележило је усвајање неколико извештаја о раду општинских одељења. Било је речи и о бољој организацији катастарске службе, НВО, пољопривредним газдинствима, коришћењу општинских непокретности.
На предлог председнице општине проф. др Љиљане Шубарић усвојене су одлуке о давању општинске непокретне имовине на краткорочно и на дугорочно коришћење. Прву одлуку образложио је директор Одељења јавних служби Владица Трајковић рекавши да су у питању канцеларије у којима су смештени представници Општинске изборне комисије и да им се продужава период коришћења на још четири године.
Другу одлуку која се односи на дугорочно коришћење општинске непокретне имовине образложио је Никола Маринковић, директор Одељења катастра, објаснивши да се ради о два захтева од стране Епархије рашко-призренске од којих се један односи на проглашење имовине од општег интереса, а други за коришћење имовине на период од 99 година.
-Обе поменуте парцеле површине од 36, односно 12 ари, биће искоришћене за изградњу парохијског дома. Поменуте катастарске јединице су у општинском власништву и налазе се у Лапљем Селу, рекао је Маринковић.
Он је на истој седници поднео и извештај о раду Одељења катастра указавши на недовољан број радника и простора у односу на велики број предмета и захтева, услед чега долази до кашњења у обради истих.
-У наредном периоду инсистираћу да радницима обезбедимо основне услове за рад. Главни циљ је да се спроведе дигитализација и модернизација одељења, односно омогући онлајн подношење захтева за поседовним листама и копијама планова како би их грађани добијали на кућну адресу, казао је Маринкови.
Усвојен је и годишњи извештај о раду Одељења за образовање и културу који је образложила директорица Бранкица Нићић.
-Образовне и културне институције помажемо на различите начине као што су капитални пројекти, али најчешће кроз плаћање комуналија, пружања услуга транспорта на различитим такмичењима, набавку хигијенског и дезинфекционог материјала, огрева, инвентра, спортске и компјутерске опреме и слично, рекла је Нићић и одборнике упознала да основним информацијама о завршатку првог и почетку другог полгодишта школске 2021.-2022. године.
На првој редовној седници Скупштине општине Грачаница ван снаге стављен је Правилник и програм посебног социјалног становања ове локалне самоуправе од 10. марта 2022. године. Такође, одборници су усвојили измену и допуну Правилника о додели субвенција којима је сада дозвољено да једна Невладина организација током године може више пута конкурисати за субвенције, као и да корисници истих могу бити индивидуални пољопривредни произвођачи и регистрована пољопривредна газдинства.

М.Ч.

 

Подели на: