Најновије вести

Уз Макрона у делегацији и велики пријатељи Срба

У делегацији француског председника која у понедељак долази у дводневну посету ће бити и познати уметници нашег порекла.

 

У тексту цитира познатог уметника рођеног у Београду Енкија Билала.

“Драго ми је што ме је председник Макрон позвао да будем у званичној делегацији. Нисмо се до сада срели, али су му познати моје порекло и артистички ангажман. Нисам само цртач стрипова, већ и редитељ, сликар, сценограф, радим пуно тога и део мисије биће да се сретнемо са одређеним бројем српских уметника и обновимо везе”, казао је Билал.

Каже и да је учвршћивање односа у политичком, економском и војном домену, те да ће бити речи о Косову, али и о ономе што се догађало код Тријумфалне капије на комеморацију поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

“Церемонија пред Спомеником захвалности Француској требало би да буде почетак новог отопљавања наших односа”, каже Билал.

И Рено Жирар, француски новинар наводи три аспекта ове посете.

“Први је јачање односа у домену културе и сусрет са студентима из Србије. Надам се да ће то дати допринос повећању броја српских студената у Француској. Не треба заборавити да је Споменик захвалности Француској на Калемегдану подигнут у због тога што је Француска прихватила хиљаде српских ђака и студената током Првог светског рата, као што је прихватила рањене борце, ратовала заједно са српским војницима и учествовала у ослобађању Србије и Београда”.

Као други аспект посете наводи подршку Француске узласку Србије у ЕУ, а трећи је, додаје, визија регионалне безбедности коју ће Макрон изнети, али, напомиње, желеће да саслуша и српску страну с тим у вези, као и шта може да се уради по питању решавања “албанског иредентизма на Балкану”.

Геополитичар Жак Рупник сматра да је дошло време да се окрене страница после трауматизма деведесетих, рата на Косову и бомбардовања.

“Веома је важна тема проширења. Француски председник треба да објасни смисао успоравања евроинтеграција Западног Балкана и да истакне да проширење треба да остане апсолутна перспектива. Ако желимо да српско друштво остане привржено европској идеји, тај процес мора да задржи кредибилитет”, закључио је Рупник.

Подели на: