Најновије вести

Ванредни избори у четири општине на северу КиМ

У Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу данас се одржавају ванредни избори за председнике општина.

 

Бирачка места отворена су у седам, а затварају се у 19 часова. ОЕБС ће технички асистирати приликом гласања, а право гласа у четири општине на северу има близу 60.000 бирача.

Кандидате за председнике имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење.

Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

“Данас је дан одлуке за Косовску Митровицу Лепосавић, Звечан, и Зубин Поток. И сви они којима је на срцу и Копаоник и Бањска и наш север КиМ, сви они који желе да сачувамо српски карактер треба да знају да изласком на изборе праве бедем у односу на настојања оних који би желели да заузму Косово и Метохију и да заузму север КиМ”, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Истакао је да само слогом, изласком и подршком Српској листи која је органска веза институција на северу КиМ са државом Србијом можемо да остваримо тај циљ.

Иначе, Ђурићу није одобрена посета покрајини на дан избора, јер како објашњавају у Приштини његов захтев није у складу са критеријумима бриселског споразума.

Помоћник Директора канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су данашњи избори референдумски, јер на њима српски народ одлучује за или против свога опстанка на КиМ.

На завршним конвенцијама Српске упућен је позив Србима да гласају у недељу, чиме се, како је речено, шаље порука јединства.

Гласање на бирачком месту у Косовској Митровици (архивска фотографија)
Гласање на бирачком месту у Косовској Митровици (архивска фотографија)
Из Српске листе наводе су избори наметнути одлукама централних институција у Приштини, а пошто су председници четири српске општине на северу поднели оставке након увођења таксе од 100 одсто на српске производе.

Упркос томе што такса још није укинута, представници Српске листе одлучили су да учествују на изборима и да тиме покажу да не одустају од борбе за простор на коме живе.

Приштина је изборе расписала пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, као реакцију на увођење таксе на српску робу.

Подели на: