Најновије вести

Вархеји: Заједничко тржиште убрзаће интеграцију Западног Балкана у ЕУ

Заједничко регионално тржиште на Западном Балкану допринеће не само уклањању препрека за регионалну привреду, већ ће убрзати и интеграцију региона у ЕУ, оценио је данас европски комесар за проширење Оливер Вархеји, преноси Тањуг.
Вархеји је, у обраћању Бечком економском форуму (ВЕФ), рекао да заједничко регионално тржиште на основу стандарда ЕУ, које се успоставља, има огроман потенцијал.

 

„Ради се о важним мерама које ће олакшати трговину, али и слободу кретања грађана, робе, услуга, међусобно признавање сертификата, диплома…То све доприноси повећању атрактивности региона за инвеститоре, а уједно ће и убрзати интеграцију региона у ЕУ. Гледамо начине да интегришемо Западни Балкан све више у заједничко европско тржиште. У појединим секторима би волели да Западни Балкан учествује чак и пре него што земље постану чланице“, нагласио је европски комесар.

Вархеји је казао да нема потребе економској заједници у Аустрији и централној Европи објашњавати значај Западног Балкана.

Он је истакао да је у интересу ЕУ интеграција целог региона у Унију.

Према његовим речима, јасан је циљ Европске комисије убрзање процеса интеграције.

Вархеји је истакао да су Западни Балкан и ЕУ већ дубоко економски повезани, додајући да би рекао чак и интегрисани.

С тим у вези је подсетио је да је прошле године 68 одсто трговине регион остварио са ЕУ, као и да је ЕУ извор више од 60 одсто директних страних инвестиције на Западном Балкану.

Тако повезани регион са ЕУ пролази кроз исте проблеме и суочава се са истим изазовима, као што је пандемија, која је довела до рецесије.

У циљу превазилажења кризе, подсетио је, ЕУ усвојила је инвестициони план за опоравак Западног Балкана, по узору на сопствену стратегију подстицања раста.

Указао је да предвиђа значајне инвестиције у саобраћајну инфраструктуру, са циљем да се уклоне све препреке за транспорт дуж европских коридора.

„Желимо да повежемо све главне градове региона са ЕУ. Наша порука је јасна да ЕУ нуди најбоље услове за велике инвестиције, не само кроз грантове и повољне кредите, већ пре свега и кроз трансфер знања када дође до имплементације пројеката. То је најбољи начин да наши партнери у региону не заврше са лошим позајмицама, као што је био случај са Црном Гором“, рекао је Вархеји.

Посебно је указао на одлуку Србије о убрзању дела железничког коридора заједно са ЕУ, што, додаје, подвлачи атрактивност понуде Брисела.

Вархеји је казао да је циљ и побољшање енергетске инфраструктуре, пре свега транзицију, као и осигурању безбедности снабдевања и конкурентне цене.

ЕУ, каже, помаже Западни Балкан и у убрзању дигиталне и зелене транзиције, што захтева суштинске инвестиције у дигиталну инфраструктуру.

„Морамо да повежемо све главне градове са брзим интернетом, да побољшамо приступ региона дигиталним услугама“, објаснио је он.

Вархеји је поздравио што Западни Балкан укида наплату роминга, оцењујући да је то велико достигнуће, које показује да регион може постићи важне резултате у корист својих грађана.

Рекао је да се сада ради и на смањењу наплате роминга између Западног Балкана и ЕУ.

Истакао је да је планирано и веће инвестирање у људски капитал, подсећајући да Инвестициони план подржава политику запошљавања, боље образовање у складу са потребама тржишта рада, са надом да ће се тиме смањити одлив мозгова из региона.

Вархеји је рекао да је подршка компанија у остварењу ових земаља, рекавши да би многи, који ће морати да реконфигуришу своју производњу, требало да мисле на Западни Балкан који се нуди као место надомак Уније за релокацију производње.

Такође је истакао да ЕУ, паралелно са инвестицијама, ради и са владама у региону како би напредовале у владавини права, јер је то кључно како би се инвеститорима могло понудити стабилна и предвидива клима.

Подели на: