Најновије вести

Вархељи позива Куртија да што је пре могуће настави дијалог са Београдом

Комесар Европске уније за суседство и проширење Оливер Вархељи поручио је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да “повратак европске перспективе у стварности за Косово захтева брзи наставак дијалога” са Београдом и нормализацију односа.

 

 

У честитки на избору на место премијера, Оливер Вархељи је навео да су бирачи Аљбину Куртију дали мандат да спроводи реформе у владавини закона и за социјално-економски развој и чистију економију.

Пружајући своју подршку и посвећеност подршци либерализацији визног режима, Вархељи је подсетио Куртија на питање дијалога и његов значај за европске интеграције.

“Враћање европске перспективе Косова у стварности за његове грађане такође захтева брзи наставак дијалога Београда и Приштине уз помоћ ЕУ и свеобухватан споразум о нормализацији односа са Србијом. Ово је од суштинског значаја за европски пут Косова и Србије и за унапређење регионалне сарадње”, рекао је Вархељи у писму које преносе приштински медији.

Курти је током кампање и након победе на изборима неколико пута истицао да му дијалог није приоритет, већ бављење пандемијом, правдом и социјалном заштитом.

Подели на: