Најновије вести

Вархељи: Радићу на томе да се успешно оконча дијалог Београда и Приштине

Кандидат за европског комесара за проширење Оливер Вархељи данас је, на почетку саслушања пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, поручио да је Западни Балкан интегрални део Европе и да мора имати кредибилну перспективу уласка у ЕУ.

 

То је у нашем геополитичком интересу. Морамо да се фокусирамо на утицај реформи на терену тако што ћемо да их меримо кроз просперитет, квалитет живота и грађанске слободе”, поручио је Вархељи.

Он се заложио да се што пре отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом и успешно оконча дијалог Београда и Приштине.

“Радићу заједно са шефом дипломатије ЕУ Жозпеом Борелом на томе да се дијалог Београда и Приштине заврши успешно у 2020. години”, поручио је Вархељи, који је кандидат Мађарске за европског комесара за проширење.

Он је нагласио да је важно да се одржи и убрза напредак земља у процесу проширења и то на основу појединачних резултата држава кандидата.

Навео је да ће, уколио буде изабран за новог комесара за проширење и суседство, фокус ставити на владавину права и функционисање демократских институција у региону, али и на интеграцију региона у кључе ЕУ области и пре уласка у само чланство, као што су зелена и дигитална агенда, транспорт и енергетика.

Вархељи се посебно осврнуо на бољу ефкасност претприступне помоћи земљама на путу ка чланству у ЕУ, са фокусом на инвестиције и стратешке реформе.

“ЕУ мора да буде спремна да прихвати регион, а унутрашње реформе могу ићи паралелно са проширење Уније “, поручио је Вархељи у уводном излагању пред ЕП.

Он је пред европским посланицима оценио да и поред забринутости коју су неке земље чланице изнеле током октобраског самита лидера ЕУ, “нико није довео у питање питање јаке опредељености ЕУ за улазак Западног Балкана у ЕУ”.

“ЕУ перспектива Западног Балкана је непромењена и ја ћу се за то борити и радити на томе до краја”, каже Вархељи.

Мора се појачати рад у обласи владавине права

Он је најавио, да ће се уколико буде изабран за новог комесара за проширење, одмах ангажовати са земљама ЕУ које имају “резерве” када је у питању ефикасност процеса проширења.

Каже да је владавина права “кључна забринутост” коју имају неке земље чланице и да се у тој области мора појачати рад са партнерима на Западном Балкану.

“Докле год нема прогреса у владавини права, неће бити ни прогреса у приступању ЕУ”, рекао је Вархељи.

Према његовим речима, у случају назадовања у испуњавању критеријума на путу ка чланству у ЕУ доћи ће до суспензије претприступних фондова.

Вархељи не мисли да се “цео оквир политике проширења мора мењати”, већ да ће се он заложити за “побољшање методологије” тако да се земљам које “могу и желе” да се крећу бржи, обезбеди бржи приступ ЕУ.

Као један од својих приоритета, уколико буде изабран на место комесара за проширење, Вархељи је навео затварање постојећег економског јаза изумеђу земља чланица и земља кандидата.

“Радићу следећих пет година на томе да затворимо тај јаз и донесемо просперитет и развој тим земљама”, казао је Вархељи.

На многобројна питања посланика ЕП о томе како ће се одредити према националној политици Мађарске када буде био на месту европског комесара, Вархељи одговара да ће радити “независно као службеник ЕУ”.

“Као комесар радићу независно и нећу бити део ни једне владе већ Европске комисије и пратићу само политику ЕУ и ни једну другу”, поручио је Вархељи.

Подели на: