Најновије вести

Вархељи: За пет година бар једна земља да буде спремна за чланство

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи каже да ће његови приоритети у ревизији методологије приступња бити на већој кредибилности, али бржој динамици процеса.

 

 

Oливер Вархељи је оценио да би на крају његовог мандата, за пет година, бар једна земља требало да буде спремна да уђе у Европску унију.

Нови комесар за проширење је у дебати са посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента навео да промена методологије приступња не доводи у питање политику проширења ЕУ, нити би требало да утиче на Србију и Црну Гору које су већ у процесу преговора.

“Нико не доводи у питање европску перспективу земаља Западног Балкана. Она је недирнута и о томе се неће разговарати”, казао је Вархељи.

Најавио је да ће Европска комисија почетком јануара изаћи за конкрентним предлогом о промени методологије приступња на основу чега ће се даље водити дебата међу земљама чланицама.

Вархељи је нагласио да “француски предлог” није и једини и да међу земљама чланицма има “много других” које се не слажу са блокадом до које је дошло.

“Можемо да говорити о променама методологије како би је учинили кредибилнојом за земље кандидате и земље чланице. Ако то урадимо онда морамо процес учинити и динамичнијим”, казао је Вархељи.

Објаснио је да ће његов фокус ревизије методологије приступања бити на обезбеђивању прионципа да када земље испуне поставјне услове и ми ЕУ мора да испуни свој део.

“Ако буде кретања уназад или заустављања по питању реформи онда ћемо маорати да зауставимо и преговоре”, јасан је Вархељи.

Комесар за проширење казао је и да промена методологије у процесу приступања не би требало да се одрази на Србију и Црну Гору које су већ година у преговорима о чланству.

“Правила игре се ни до сада нису мењала за време игре”, закључио је нови комесар за проширење Европске комисије.

Вархељи је у говору пред посланицима ЕП поновио да ће се са шефом дипломатие ЕУ Жоспеом Борелом ангажовати на “довођењу до краја дијалога Београда и Приштине већ следеће године”.

Оливер Вархељи је позвао ЕУ да се више ангажује у региону, посебно у смислу економског развоја, и оценио да ће само већи ангажман донети и бољи ЕУ утицај у региону.

Подели на: