Васкршње јутро у Митровици

У храму Светог Димитрија у Косовској Митровици, јутарњу литургију служило је свештенство овог храма, уз појање црквеног хора ‘Бранислав Нушић”.

На литургији, којој је приствовао велики велики број грађана, прочитана је Васкршња посланица патријарха српског Иринеја.

Патријарх српски Иринеј позвао је у Васкршњој посланици на праштање и помирење, и на молитву да се врати мир и слобода на распето Косово и Метохију.

Патријарх српски Иринеј је позвао да по угледу на Христа “загрлимо једини друге, не само оне који нас воле, већ и непријатеље наше и опростимо им као што је Господ нама опростио грехе наше, рекавши: “Оче, опрости им јер не знају шта чине”.

Патријарх Иринеј је позвао вернике да се “у години у којој прослављамо велики јубилеј наше Цркве, осам векова њене аутокефалности, молимо за пуноћу нашег благочестивог народа, који живи у отаџбини и у расејању, да се радује Васкрсењу Христовом и да у љубави и слози чува јединство своје свете Цркве; да никада своје личне или било чије земаљске интересе не претпоставља интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру”.

“Са посебним усрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светога Саве, светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине” – навео је патријарх Иринеј.

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

На Васкршњи понедељак и уторак литургија у храму Св.Димитрија ће се служити од 8 часова.

Васкршњи празници обележавају се до понедељка, 29. априла, а осим нерадних дана за школарце, поједине установе и трговине радиће по измењеном распореду.

Малопродајни објекти сами одлучују о раду током празника, али је уобичајено да углавном све трговине раде изузев данас, на дан Васкрса.

Пошта у Косовској Митровици неће радити до 29.априла односно први радни дан је уторак, 30.април. Затим, нерадни дани су 1. и 2. мај, док од 3.маја раде регуларно од 7-19х.

Експозитуре Комерцијалне банке у Косовској Митровици и Звечану неће радити у понедељак, а у уторак раде регуларно од 9 -16х. Нерадни дани су и 1. и 2. мај.

Градска апотека у Косовској Митровици, и током празника ради без измена односно дежура 24х.

Дом здравља у Косовској Митровици ради током празника као и радним данима, само са смањеним обимом лекара, а хитна служба дежура 24х.

И школарци одмарају за време Васкршњих празника, а у школске клупе се враћају 6. маја.

Подели на: