Најновије вести

Вејвода: Брисел ће инсистирати на испуњавању договора о ЗСО

Стални члан Бечког института друштвених наука и директор “Јуропс Фјучр Приџект” Иван Вејвода оценио је да ће Европска унија (ЕУ) инсистирати на испуњавању договора Београда и Приштине из априла 2013, преноси Бета.

Он је у интервјуу за Коссев указао да положај српског народа на Косову види као суштинско питање, као и да ће Брисел инсистирати на испуњавању споразума о Заједници српских општина.

“Ја не видим решење уколико српска заједница на Косову не осећа јемство за своју сигурност и безбедност и за своју добробит на местима где живи, иначе ћемо даље видети један демографски одлив што апсолутно није циљ решења које се тражи”, нагласио је Вејвода.

Истовремено, сматра да је недостатак досадашње улоге ЕУ у такозваном бриселском дијалогу био тај што није јавно пратила која страна је и колико испуњавала задате обавезе.

“Да јавност види и у Приштини и у Београду шта је оно што је потписано и опште обавезујуће урађено”, рекао је Вејвода.

Основни циљ компромиса је мир и стабилност у региону као и да се покаже да су два друштва вредна основних цивилизацијских и демократских европских вредности, навео је Вејвода.

“Да желе да нађу своје праведно место с обзиром на то да смо окружени ЕУ, па ако хоћете и НАТО-м, али и да се тај процес убрза”, навео је Вејвода.

Он сматра да је добро да се не говори јавно о томе који се све аспекти решења разматрају како би се дошло до момента када се две стране “могу окренути својим заједницама и рећи им: Мислим да смо постигли максимум из неког минимума који нам је стајао на располагању”.

Нагласио је да никакав споразум не могу Београд и Приштина да донесу, а да он није прихваћен од ЕУ, САД, а најзад и најважније од стране Уједињених нација.

За постизање компромиса потребно је, оценио је, лидерство, односно, убеђење и сазнање да се зарад свеопште добробити народа, земље и региона, иде у поцес тешких одлука.

Иако је свака ситуација специфична, Вејвода је подсетио на пример решења Северне Македоније које су донели Ципрас и Заев, упркос томе што се радило о дугододишњем тешком питању, са великим противљењима решењу и у Македонији и у Грчкој.

“Тако је било у Македонији, тако ће бити и овде”, закључио је Вејвода.

Подели на: