Најновије вести

Велер: Изградња пута код манастира Дечани доказ да Косово није у стању да примењује законе

Антрополог са Универзитета Кембриџ Нора Велер оценила је да је Српска православна црква с правом забринута због изградње пута Дечани -Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани, преноси Коха.

 

Велер је да је тај манастир на Унесковој листи угрожене светске баштине и да косовска влада треба озбиљно да швати забринутост СПЦ.

Истакла је да тај проблем не треба да се решаваја на нивоу локалних власти, већ на највишем политичком и међународном нивоу.

Велер је подсетила да је Косово прихватило Ахтисаријев план по коме се Анекс 5 односи на заштиту СПЦ и области са културним и верским знаменитостима значајним за српску заједницу, који је и део Устава Косова.

“Из тог разлога, Косово мора заштитити Српску православну цркву, у складу са одлукама које је прихватило 2006. године и не треба да чека међународну интервенцију да би се зауставила изградња пута, већ да сами зауставе изградњу таквог пута, да покаже да поштује Устав и спроводи закон у складу са Ахтисаријевим планом, заштити права и верске слободе српске заједнице”, рекла је Велер.

Косово мора да докаже да су српска заједница и Дечани заштићени

“Локалне власти случају Дечана, треба да се уздрже од погрдних коментара које сам недавно прочитала о цркви, на тај начин показују само слабост. Мора да започне истински дијалог, и локалне и централне власти морају да докажу и да су у стању да заштите СПЦ, морају да докажу да су српска заједница и њена културна баштина заштићени”, оценила је Велер.

Изградња пута Дечани – Плав довела је до сукоба локалне власти и манастира, који тврди да је том изградњом угрожен, што је проузроковало укључивање централних власти на Косову, као и реакцију председника Србије Александра Вучића, наводи Коха.

Велер каже да се морају избегавати коментари “који имају везе са историјом, попут недавних који говоре да је то власништво Косова, а не Србије”.

Према њеним речима, најпаметније је приступити овом питању на професионалан, технички начин и утврдити постоји ли заиста проблем који може нанети штети манастиру.

“Боље је него улазити у дубоке историјске полемике, које неће бити добре за Косово у будућности”, додала је Велер.

Велер је оценила косовске власти не понашају професионално према СПЦ

“Питање манастира и његовог статуса на Косову је веома сложено и та сложеност потиче из времена Ахтисарија, али иде и још дубље с обзиром на то да локалне власти у односу на цркву никада нису поступале дипломатски и професионално, нису се бавиле питањима са озбиљношћу какву заслужује, не знам зашто, али СПЦ је стално изостављена”, рекла је Велер.

Према њеним речима питање СПЦ биће једно од главних тема у дијалога између Косова и Србије, будуц́и да је јасно да се Црква бори за свој статус иако је он законодавством Ахтисаријевим планом јасно дефинисан.

“Ниједна јавна личност или косовски званичник није дао коментар на такав начин да остави утисак на међународну заједницу да Косово у ствари води рачуна о Цркви. Штавише, овај пут је сада још један доказ да Косово није у могућности да примењује своје законе у одбрану заједница које је обећало”, оценила је Велер.

Подели на: