Најновије вести

Велика Британија одлаже седницу Савета безбедности УН о Косову?

Седница Савета безбедности УН о Косову и Метохији, предвиђена за 31. октобар, под великим је знаком питања, пишу “Вечерње новости”, наводећи да иза свега, по свему судећи, стоји Велика Британија.

 

Лист у данашњем броју наводи да би седница могла да буде одложена из “једног бизарног разлога”, јер, како сазнаје, на заседање у Њујорку, наводно, не може да дође амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку.

Према сазнању “Новости”, иза свега стоји Велика Британија, која 1. новембра преузима председавање Савету безбедности, тако да би на њен наговор, пре месец дана испланирани дневни ред могао да буде промењен, односно да са њега буде скинута расправа о КиМ.

Некадашњи министар иностраних послова Владислав Јовановић за лист каже да би “ово могао бити маневар албанских заштитника како би се тема Косова поново уклонила из УН”, али додаје да мисли да то неће проћи.

Он наводи да чак и ако је Читаку спречена, може да дође неко из Приштине и изнесе њихови став.

“Новости” наводе да је могуће да Британци желе да КиМ буде тема кад они буду председавали, како би усмерили расправу, а да није искључено и да је уопште не закажу у свом мандату.

Лист подсећа да су управо тако поступили у августу пре две године, када су одбили да извештај о КиМ ставе на дневни ред.

Подели на: