понедељак, 05. јуна 2023. | 09:35
Најновије вести

Велика излазност на ванредним изборима на северу Косова и Метохије

Данас се у четири општине на северу Косова и Метохије одржавају ванредни избори за председнике општина: Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Грађани од раних јутарњих часова излазе на изборе у великом броју.

 

Бирачка места отварена су јутрос у седам часова. ОЕБС ће технички асистирати приликом гласања, а право гласа у четири општине на северу има близу 60.000 бирача, гласаће се на 87 бирачких места.

Кандидате за председнике имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење. Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

Средњатехничка школа “Михајло Петровић Алас” један је од укупно седам бирачких центара у северној Косовској Митровици, где право гласа има 22 242 бирача. Они ће данас моћи да гласају на 27 бирачких места. Све протиче у реду, а грађани кажу дас у ови избори референтни за опстанак Срба на овим просторима.

“Избори продичу у најбољем реду, сва бирачка места сун а време отворене, нема никаквих проблема, интересовање грађана је велико. Искористиће своје право гласа и тиме одредити будућност. Оно што је најбитније јесте да свако ради свој посао, грађани одлучују ко ће их водити у наредном период”, рекао је Игор Симић.

Тачно у 07,00 часова отворено је бирачко место у Звечану, право гласа у овој општини има 9 300 грађана.

Изборе је расписала приштинска администрација пет месеци након што су градоначелници тих општина поднели оставке, због одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

Подели на: