Најновије вести

Велика петорка у Приштини и Београду, Лајчак: Имамо план за наставак дијалога, али не могу о детаљима

Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије бораве у Приштини. Лајчак је изјавио је да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље. После подне долазе у Београд.

 

 

Вучић уочи састанка: Вероватно најтежи дан за мене и Србију
“Данас ће вероватно бити најтежи дан за мене и натежи за Србију, за сат времена долази велика петорка, знам са чим долазе, борићу се да сачувамо Србију и наш народ на КиМ, тражићемо начин и успећемо да сачувамо Србију и да је не дамо на поклон никоме”, рекао је председник Србије Александар Вучић у Шапцу.

Лајчак у Приштини: Имамо план, али не могу о детаљима
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље и да након Приштине путује у Београд на састанак са председником Србије.

“Увек имамо план, тако да имамо план. О томе смо разговарали са премијером Куртијем и разговараћемо о томе са председником Вучићем. У овом тренутку не могу да улазим у детаље. Нема алтернативе дијалогу јер дијалог доноси нормализацију односа између Београда и Приштине и отвара им пут у ЕУ”, рекао је Лајчак.

Он је поновио да треба што пре основати Заједницу општина са српском већином.

Европски посредник је додао да без формирања Заједнице Приштина не може да напредује ка Европској унији.

Велика петорка стигла у Приштину
Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије стигли су у Приштину.

Човић: Велика петорка не доноси ништа ново, желе легализацију нове реалности
Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да велика петорка данас у Београд не доноси ништа ново, и да је то компромисно решење које би на неки начин легализовало нову реалност.

Упитан да ли ће данас бити притисака на Београд по принципу “узми или остави”, оценио је да то може лако да се деси, имајући у виду време које проводе у Београду, и пре тога у Приштини.

“То је убрзана посета по систему – спроведите ово што је договорено у Бриселу у фебруару, односно у Охриду у марту, а то значи да Србија погнуте главе иде против својих националних и државних интереса у смислу признавања некакве независности Косова”, сматра Човић.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке, Италије дошли су у посету Приштини, а поподне стижу у Београд.

Велика петорка у Приштини
Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је уочи доласка да делегацију чине Емануел Бон, саветник председника Француске, Јенс Плетнер, саветник немачког канцелара, Франческо Тало, саветник италијанске премијерке, као и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Сврха посете је конкретан напредак у имплементацији Споразума о путу нормализације и деескалацији после најновијих дешавања, рекао је Стано.

Нагласио је да ЕУ, њене државе чланице и САД снажно подржавају нормализацију односа Београда и Приштине, и европску будућност региона.

“Имамо јасна очекивања да ће стране наставити процес нормализације и испунити своје обавезе без одлагања или услова”, поручио је Стано.

Чланови велике петорке боравили су у Србији 20. јануара поводом наредне рунде дијалога Београда и Приштине, а тема разговора био је француско-немачки план, о којем је касније направљен договор у Охриду.

Подели на: