Најновије вести

Вербални деликт враћа у најмрачније време комунистичке диктатуре

 Епископ рашко-призренски, Теодосије, дубоко је запрепашћен пресудом Основног суда у Приштини од две године бившем министру у косовској влади и садашњем посланику у истој скупштини, Ивану Тодосијевићу, због вербалне изјаве.

 

Пресуда је „драконска”, каже епископ, а „вербални деликт” враћа у „најмрачније време комунистичке диктатуре”. „Уз сво поштовање за све ратне и послератне жртве на Косову и Метохији, неприхватљиво је да се с једне стране Срби драконски кажњавају, док истовремено припадници бивше ОВК који се сумњиче за бројне злочине против неалбанског, али и сопственог становништва, не само остају недодирљиви, већ се третирају као хероји, уз најтеже изразе етничке и верске нетрпељивости према српском народу. Да не помињемо расистичке изјаве против нашег народа и грубо вређање српских верских осећања и достојанства у појединим косовским медијима. Двоструким аршинима нема места у правном друштву нигде у свету па ни овде. Зато ову пресуду наш народ доживљава као још један од видова притиска и претњи”, навео је владика у саопштењу епархије. „Третирање изјаве Ивана Тодосијевића као вербалног деликта враћа нас, нажалост, у најмрачније време комунистичке диктатуре и отвара простор за даљу етничку дискриминацију”, истакао је владика Теодосије.
Владика Теодосије изражава наду да ће у жалбеном процесу ова пресуда бити укинута. „Још једном, по ко зна који пут, апелујемо да се сви уздрже од запаљиве реторике и раде на изградњи мира и добросуседске сарадње на добробит свих грађана”, истакао је владика.

Подели на: