Најновије вести

Весељи покреће иницијативу за формирање суда за “српске злочине”

Председник косовске скупштине Кадри Весељи наводи да је формално покренуо иницијативу за формирање “међународног суда за злочине које је Србија починила током рата на Косову”.

 

Обраћајући се представницима удружења породица несталих, организацијама произашлих из рата, правосудним и другим независним институцијама, Кадри Весељи је рекао да “српским криминалцима још увек није суђено за хиљаде злочина и жртава на Косову”.

“Говоримо о међународном суду за злочине српске државе, непристрасном и потребном. Међународном суду, који ће судити и казнити злочине које је починила држава Србија током рата на Косову. Ти злочини достижу величину геноцида. Постоји стотине масакра које је починила српска војска. Десетине хиљада цивила је убијено, међу њима и деца и жене. Постоје хиљаде силованих жена и милион Албанаца протераних са Косова, слично прогону током холокауста Јевреја”, рекао је Весељи током образлагања иницијативе у скупштини.

Додаје да ни након две деценије нико није одговарао.

“Ипак, 20 година након рата не постоји правда за ове масакре и злочине. Јер, Хашки трибунал је оставио недовршену правду за масакре Србије на Косову. Такође, и међународна правда на Косову је потпуно пропала. Нажалост, и ми, као Косово, нисмо урадили довољно – у вези са документацијом података и сведока”, додао је Весељи.

Тврди да овакво понашање лежи у логици: “некажњени злочин је охрабрење за нове злочине”.

“Не можемо и не смемо остати равнодушни према овој ситуацији, према овој опасности. Ми ћемо деловати као држава и као нација. Сви релевантни државни механизми, правосудни систем, агенције, институти, универзитети, удружења за ратне злочине, медији и цивилно друштво ће заједно радити на прикупљању чињеница и доказа који доказују геноцид који је починила српска држава на Косову”, поручио је Весељи обраћајући се окупљенима на сатанку у сали за пленарне седнице.

Тврди да ће свеобухватним ангажовањем, у Приштини успети да трибунал учине неизбежним.

“Наша порука је јасна: Косово тражи правду за своје убијене, масакриране и силоване људе. Не прихвата тишину или порицање. И та правда ће се десити. Србија ће одговорити за ове жртве. Наша порука криминалцима и злочинцима, који данас слободно шетају кроз Србију, је такође јасна: похватаћемо вас све и ставити у окове. Починили сте злочине зато што сте били кукавице. Бојали сте се да се суочите се са Ослободилачком војском Косова, напали сте цивилно становништво”, закључио је Весељи.

Подели на: