Најновије вести

Весић: Курти балкански пироман, у Северној Македонији показао право лице

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је косовски премијер Аљбин Курти у Северној Македонији показао своје право лице, да је његова политика „велика Албанија“ и да је спреман за рат.

 

 

Весић је за ТВ Пинк, на констатацију да председник Србије Александар Вучић сутра путује у Атину, на вечеру са лидерима Западног Балкана, којој ће присуствовати и Аљбин Курти, те питање да ли очекује неке провокације, одговорио да је Вучић увек спреман на разговор, и да никада није одбио ниједан сусрет, чак ни са онима који су га вређали, па ни онда када је знао да састанак ништа неће решити.

“Он је изабран од стране грађана Србије, да решава проблеме, да разговара, да се бори за земљу и он то и ради. Провокације, ако их буде, нису нешто ново за њега. Не може да бира саговорнике, увек је разговарао и са Куртијем, и увек је за разговор, него за сукоб са било ким”, рекао је Весић.

Указао је да на Косову људи живе све горе, уз висок степен корупције, због чега Курти и може да понуди само – рат и сукобе.

“Србија жели да се развија, али жели и да се регион развија. Жеља нам је да инвеститори долазе и у Приштину и у Косовску Митровицу, желимо да и Албанци у Приштини живе добро, јер то заслужују, као и Срби у Косовској Митровици. Али, имамо Куртија, чија је политика ’велика Албанија’, протеривање Срба и сукоби. Са неким ко нема шта да изгуби, тешко је разговарати“, констатовао је министар.

Весић је истакао и да је Вучићева посета Мађарској део његове политике којом итекако успева да изгради одличне односе са суседима, али и са другим земљама у региону, додајући да се и кроз „Отворени Балкан“, који чине Србија, Албанија и Северна Македонија, ствара јединствен економски простор, са слободним протоком робе, капитала, услуга и људи, како би три земље биле конкуретније.

Истакао је да сарадња са Мађарском никада није била боља, јер две земље раде заједно на важним заједничким инфраструктурним пројектима, попут брзе пруге Београд – Будимпешта, пруге Суботица – Сегедин, која је завршена и биће ускоро пуштена за путнички саобраћај, те проширење прелаза Хоргош, ширење „Y“ крака ка Келебији, изградњу “смајли саобраћајнице” од Накова до Српске Црње…

“Сарадња Србије и Мађарске никада није била свестранија и јача, а то је заслуга Вучића и Орбана, јер су они личним контактима унапредили односе две земље”, рекао је Весић.

Подели на: