Најновије вести

Весли Кларк: Оптужнице ометају напредак Косова

Бивши врховни командант оружаних снага НАТО-а генерал Весли Кларк изјавио је да никада нису престали покушаји постављања препрека напретку Косова, преноси “Газета Експрес”.

 

 

Предлог оптужнице против председника Косова Хашима Тачија, наставак је активности на ометању напретка Косова,” оценио је Кларк за РТК.

Према његовим речима, притисци и покушаји потцењивања Косова, никада нису престали.

Што се тиче оптужница Специјалног суда, Кларк је истакао да он нема појма да ли су тачне или не, међутим, да се види да је то наставак активности који је прилично видљив чак и 20 година касније.

Кларк, који је водио НАТО операцију у бомбардовању 1999. године, а који је током посете Косову назвао Тачија херојем, присетио се првог састанка са бившим вођом ОВК.

“Тачи је био вођа ОВК, кога сам први пут упознао у Рамбујеу, у току преговора, у фебруару 1999. године. Ту сам се сусрео и са другим лидерима ОВК”, навео је Кларк.

Специјално тужилаштво у Хагу објавило је 24. јуна оптужницу, која је суду поднета два месеца раније, којом се Тачи, као и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Подели на: